Putini oponent Eestis: Venemaad valitseb rämpsuideoloogia

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazprom.
Gazprom. Foto: Urmas Nemvalts

Täna Tallinnas Avatud Ühiskonna Foorumil esinenud Venemaa opositsiooniline ajakirjanik Julia Latõnina väitis, et Vladimir Putini ja tema najal seisva režiimi arusaama elust ilmestab hästi nn rämpsuideoloogia.

Ta meenutas, et 1990. aastate alguses ajati Peterburis Vladimir Putini osalusel kahtlast äri – bartertehingute alusel lubati mõnel firmal viia Venemaalt välja naftat ja puitu, sisse pidi toodama samas vääringus toiduaineid.

Hiljem selgus, et nafta ja puit veeti välja, kuid toitu vastu ei toodudki. Seda tegema pidanud firmad olevat osutunud fiktiivseteks ning ka hinnad ei vastanud loogikale. Paraku olid määravatel dokumentidel Latõnina andmetel all Vladimir Putini ja tema kaaskondsete allkirjad.

Ta märkis, et üks taoline allkiri võiks olla eksitus, aga neid oli kahtlaselt palju. «Kümme korda ei saa eksida,» märkis opositsiooniline ajakirjanik.

Latõnina väitel ilmestab eelkirjeldatu hästi, millisest maailmavaatest nii Putin kui tema sarnase taustaga lähikondsed Venemaad juhtides lähtuvad. Ta nimetas seda rämpsuideoloogiaks.

«See on see, kui te ei mõtle oma töö tõhususest, enda maine tõstmisest ja millegi kaugemale ulatuva saavutamisest. Arvate, et on üks trikk, mis ellu viia, ja kogu maailm on teie jalge ees,» kirjeldas Latõnina.

Tema sõnul juhindub Venemaa oma maavarasid eksportides just samast põhimõttest – teenida võimalikult palju raha ja ruttu.

Kui nii USA kui Hiina panustavad tulevikus väga suurt tulu tõotavale keemiatööstusele, siis Venemaa mitte. «Vaatamata sellele, et Gazprom ja Putin on üks, ei ole Venemaal kunagi olnud näha, et võim otsustaks keemiatööstust rajada,» märkis Latõnina.

«See hakkab kasumit tootma alles kümne aasta pärast, aga see võim tahab osta gaasitorusid, sest need hakkavad kohe kasumit tootma.»

Tema sõnul on siinkohal naljakas märgata, kuidas ühtpidi tahetakse kiirelt raha teenida, kuid teisalt öeldakse, et gaasijuhe on energeetiline relv, ja nii rikutakse ise enda äri. «Unistused, et gaas on võtmeke, mis avab kõik uksed ja toob austuse, on nüüd karmis reaalsuses purunenud,» ütles ta.

15. Avatud Ühiskonna Foorumi peaesineja, viljakas romaanikirjanik ja ajakirjanik Julia Latõnina on kogunud tuntust Kremli-kriitiliste artiklitega, milles ta on paljastanud võimude kulissidetaguseid mänge, korruptsioonijuhtumeid ja inimõiguste rikkumisi.

Latõnina on mitmete võrguväljaannete kommentaator, kirjutab regulaarselt ajalehes Novaja Gazeta ning juhib poliitikasaateid RTVis ja raadiojaamas Ehho Moskvõ. 2008. aastal pälvis ta USA välisministeeriumi Vabaduse Kaitsja auhinna.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles