Jaapani peaminister otsib Kuriilide ümber puhkenud tülile lahendust

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani peaminister Naoto Kan
Jaapani peaminister Naoto Kan Foto: SCANPIX

Jaapani peaminister Naoto Kan rääkis täna parlamendi ees, et kavatseb otsida diplomaatilist lahendust territoriaalvaidlusele Venemaaga.

Nii Moskva kui Tokyo on pretendeerinud Lõuna-Kuriili saartele (tõusva päikese maal nimetatakse neid Jaapani Põhjaterritooriumiks) ja seda Teise maailmasõja lõppemisest saadik, mis Nõukogude Liit saared okupeeris, vahendas RIA Novosti.

Vaidlus saarte üle on takistanud Venemaal ja Jaapanil allkirjastamast rahulepet, mis formaalselt lõpetaks sõjategevuse.

«Viimastel aastatel on Venemaa suurendanud huvi Kaug-Ida piirkonna vastu, samas pole toimunud märkimisväärseid arenguid läbirääkimistel Põhjaterritooriumi osas,» ütles valitsusjuht ja lisas, et tahab korralikult selle ära lahendada.

Peaminister Kan tegi Jaapani saadikule Moskvas ülesandeks koguda informatsiooni olukorrast Venemaal ja seoses president Dmitri Medvedevi Kuriili-visiidiga.

Selle nädala esmaspäeval sai Medvedevist esimene Vene riigipea, kes külastas ühte vaidlusalustest saartest.

Medvedev ja Kan pidid kohtuma Jaapanis Yokohamas, kui 13.-14.novembril leiab aset APECi tippkohtumine. Praegu pole selge, kas kahe liidri omavaheline kohtumine aset leiab või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles