Rahapesus süüdistatav Eesti ekspolitseinik andis Soomes kohtus tunnistusi

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome politsei.
Soome politsei. Foto: AFP / Scanpix

Ettekavatsemata rahapesus süüdistatav eestlasest ekspolitseinik andis täna Helsingis narkopolitsei eksjuhi Jari Aarnio kohtuprotsessil tunnistusi, kirjutab Helsingin Sanomat.

Prokuratuur süüdistab eestlast ettekavatsemata rahapesus, kuna ta võttis 2013. Aastal Helsingi sadamas Aarniolt vastu 35 000 eurot sularaha. Prokuratuur süüdistab eestlast narkokurjategijatel saadud raha vastuvõtmises ja selle kasutamises.

Süüdistaja hinnangul oli laenu eesmärgiks peita raha ebaseaduslik päritolu ning eestlane oleks pidanud oma ametikogemuse põhjal aru saama, et tegemist on kuritegelikul teel saadud rahaga. Prokurör nõuab eestlasele selle teo eest nelja kuu pikkust tingimisi vangistust.

Eestlane rääkis täna Helsingis toimunud kohtuprotsessil, et sai Aarnioga tuttavaks 2000. aastate alguses, kui üks soomlasest ärimees sattus pahandustesse Eestis tegutsenud tšetšeenide kuritegeliku jõuguga. Soomlasest ärimees tegeles äriga Ungaris, kuid teda üritati seal petta ning ta pöördus raha kättesaamiseks tšetšeenide poole. Tšetšeenid hakkasid võla tagasinõudmisega tegelema, kuid mingil hetkel hakkasid nad hoopis soomlaselt raha välja pressima.

Ekspolitseiniku sõnul pöördus mees seejärel abipalvega Aarnio poole, kes lubas teda aidata. Aarnio võttis ühendust Eesti kolleegidega, kes aitasid soomlasest ärimehe kuritegeliku jõugu haardest välja.

Eestlane rääkis kohtule, et veidi aega hiljem võttis temaga ühendust tundmatu eestlane, kes rääkis, et abi saanud ärimees on raskelt haige ja suremas ning ta tahab Eesti politseinikke osutatud abi eest enne surma tänada.

Ekspolitseinik siiski ei läinud soome ärimehega kohtuma. Mehe jutu järgi küsis Aarnio hiljem tema käest küsinud kas ta käis ärimehega kohtumas. Selleks ajaks oli ärimees juba surnud. Samuti kuulis eestlane Aarnio käest, et ärimees oli enne oma surma käinud teda tänamas. «Ma sain aru, et Aarnio oli investeerinud raha selle ärimehe äridesse,» rääkis eestlane kohtus.

Eesti ekspolitseinik ei osanud nimetada ühtegi teist inimest peale Aarnio, kes võinuks tema juttu kinnitada. Surnud ärimehe nime ta enda sõnul ei mäleta ning enda sõnul pole ta selle mehe perekonnanime kunagi teadnudki.

Soome politsei pidas mitmetes kuritegudes kahtlustatava Helsingi narkopolitsei ülema Jari Aarnio kinni 2013. aasta novembris. Tema maja juurest leiti maetuna 400 000 eurot sularaha.

Prokuratuur süüdistab Aarniot rasketes uimastikuritegudes ja rahapesus ning usub, et tema maja juurest leitud suur sularahakogus pärineb uimastikaubandusest.

Tänavu juunis mõistis kohus Aarnio süüdi kahes jämedas ametiseisundi kuritarvitamises ning altkäemaksuvõtmises ja dokumendivõltsimises ning mõistis ta aastaks ja kaheksaks kuuks vangi. Ühtlasi kaotas mees oma ametikoha narkopolitseis.

Narkokuritegude süüdistuses on Aarnio kohtuprotsess alles käimas. Prokurör nõuab talle 13-aastast vanglakaristust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles