Kuninga avameelne biograafia tekitab Rootsis tormi

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kuninga avameelne biograafia tekitas skandaali.
Rootsi kuninga avameelne biograafia tekitas skandaali. Foto: SCANPIX

Täna poelettidele ilmunud Rootsi kuninga mitteametlik elulooraamat «Carl XVI Gustaf - Den motvillige monarken» (Carl XVI Gustaf - kangekaelne monarh) tekitas raamatupoodides tormi.

Väga avameelselt kirjutatud raamat kadus Stockholmi raamatupoe lettidelt hetkega ning kirjastaja otsustas printida veel 20 000 koopiat.

Kuningas ise tunnistas, et ei ole raamatut veel jõudnud lugeda. «Ma ei saa öelda midagi raamatu kohta, mida ma lugenud ei ole,» ütles 64-aastane kuningas ning tunnistas, et on meedias näinud juba paari pealkirja, mis ei ole just kõige kenamad.

Raamatu kolme autori, ajakirjanike Thomas Sjoebergi, Deanne Rauscheri ja Tove Meyeri sõnul tahtsid nad kuninga isikust maalida pildi ning näidata, kuidas teda kaaskonnas tajutakse.

Raamatus kirjeldatakse detailselt tema nooruspõlve ning 27-aastaselt troonile astumist, aga lõviosa 338-leheküljelisest raamatust räägib kuninga ning tema sõprade lakkamatust pidutsemisest ning naistega sahkerdamisest.

Anonüümsetele allikatele toetuvad autorid kirjeldavad toimunut sõnadega «tüdrukud kuninga kambale à la carte». Raamatus on räägitud arvukatest armuseiklustest, muu hulgas ka Army of Loversi laulja Camilla Henemarkiga.

Raamatus räägitakse ka sellest, kuidas riigipea ennast kahtlastes klubides pidutsemisega ohtlikku olukorda pani.

Kuningas Carl XVI Gustaf on öelnud, et raamat räägib asjadest, mis juhtusid kaua aega tagasi ning on aeg uus lehekülg pöörata ja eluga edasi minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles