Saksamaa sai 75 aasta järel esimese naisrabi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rabi Alina Treiger
Rabi Alina Treiger Foto: SCANPIX

Saksamaal ordineeriti 75 aasta  järel ametisse esimene naisrabi.

Rabi Alina Treiger on juudi koguduse vaimne juht ja religioossete toimingute läbiviija, kirjutab Helsingin Sanomat.

Treigeri ordineerimisel Berliini Pestalozzi tänaval asuvas sünagoogis osales mitmeid välismaiseid rabisid. Kuid ka Saksamaa president Christian Wulff ja ministreid.

31-aastane Treiger on pärit Ukrainast. Saksamaale immigreerus ta 2001. aastal.

Treiger ütles telekanalile ZDF antud intervjuus, et judaismil tuleb ajaga kaasas käia ja tulevikku vaadata.

Treiger on Oldenburgi sünagoogi rabi. Selles piirkonnas elab palju endise Nõukogude Liidu alalt Saksamaale tulnud juute.

Eelmine Saksamaa naisrabi oli Regina Jonas, kellest sai juudikogukonna vaimne juht 1935. aastal. Ta hukkus Auschwitzi koonduslaagris 1941. aastal.

1930. aastate alguses elas Saksamaal üle poole miljoni juudi. Diktaator Adolf Hitleri juudivaenulikkuse tõttu paljud juudid põgenesid, suur osa aga tapeti.

Saksamaal elab praeguse seisuga umbes 200 000 juuti, kellest pooled on pärit Ida-Saksamaalt.

Juutide religiooni, ajaloo ja kultuuri aluseks on judaismi pühakiri Tanah. Tanah koosneb 39 raamatust, mis jaotatakse kolme rühma: Toora ehk õpetus, neviim ehk prohvetid ja ketuvim ehk kirjad. Aineks on iisraellaste ja nende ning Jumala vahelise suhte ajalugu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles