Sõjavägi päästis prantslased piraatide küüsist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjaväel õnnestus Prantsuse abielupaar piraatide küüsist vabastada.
Sõjaväel õnnestus Prantsuse abielupaar piraatide küüsist vabastada. Foto: Caro / Scanpix.

Prantslastest abielupaar, kelle Somaalia piraadid võtsid kahe nädala eest pantvangi, vabastati ööl vastu tänast Prantsusmaa sõjaväe erioperatsiooni käigus.


«Üks piraat tapeti ja kuus võeti vahi alla,» seisis Prantsusmaa ametlikus avalduses, kirjutas Le Figaro.

Käsu erioperatsiooni läbiviimiseks andis Euroopa Liidu eesistujamaa Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy, kes avaldas kiitust operatsioonist osavõtnud sõduritele ja õnnitles neid eduka missiooni puhul.

Piraadid kaaperdasid Austraaliast Prantsusmaale suundunud jahi Adeni lahes 2. septembril, võttes Jean-Yves ja Bernadette Delanne´i pantvangi. Abielupaar viidi Somaalia kirdeosas asuva poolautonoomse Puntlandi piirkonna Bargali asulasse.

Aprillis vabastasid Prantsusmaa sõjaväelased erioperatsiooni käigus luksuslaeva Le Ponanti 30-liikmelise meeskonda, vahistades kuus piraati, kes viidi Prantsusmaale. Just nende kuue mehe vabastamise seadsid piraadid Delanne`ide loovutamise tingimuseks.

Somaalia ranniku lähedal Adeni lahel tegutsevad piraadid on jätkuvalt aktiivsed ning seal röövitakse aastas kümneid laevu, mille vabastamise eest nõutakse hiljem suurt lunaraha.

Sellise olukorra tõttu andis ÜRO julgeolekunõukogu mitme riigi sõjalaevadele õiguse tungida Somaalia rannikuvetesse, takistamaks mereröövlite tegutsemist.

Euroopa Liidu liikmesriikide välisministrid leppisid eile Brüsselis toimunud üldasjade ja välissuhete nõukogu (GAERC) istungil kokku ka asutuse loomises, mis hakkab tegelema Somaalia piraatide probleemiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles