Hiina kutsus välja USA suursaadiku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USS Lassen.
USS Lassen. Foto: SCANPIX

Peking kutsus teisipäeval välja USA suursaadiku Hiinas Max Baucuse avaldamaks protesti teisipäeval toimunud vahejuhtumile, mil Ühendriikide sõjalaev möödus Hiina tehissaare lähistelt vaidlusaluses Spratly saarestikus.

Hiina välisministeerium teatas täna oma veebilehel, et asevälisminister Zhang Yesui ütles Baucusele, et USA tegi möödasõidu hoolimata Hiina korduvatest vastuväidetest ning samm ohustab Hiina suveräänsust ja julgeolekut.

Zhangi sõnul asetas provokatiivne manööver ohtu ka saarel asuva isikkoosseisu ja taristu, kuid ei täpsustanud ohu sisu.

Hiina on äärmiselt rahulolematu ja oli resoluutselt vastu USA sammule, teatas ministeerium. USA välisministeerium keeldus eile kinnitamast kohtumise asetleidmist.

Raketihävitaja USS Lassen sõitis teisipäeva varahommikul kohaliku aja järgi vähem kui 12 meremiili kauguselt mööda vähemalt ühest tehissaarest vaidlusaluses Spratly saarestikus. Läbisõit vetest, millele lisaks Hiinale pretendeerivad ka Filipiinid ja Vietnam, kestis kaks tundi.

Rahvusvahelise õiguse järgi ulatuvad riigi territoriaalveed 12 meremiili kaugusele rannikust. USA ja mõned teised riigid viitavad ÜRO mereõiguse konventsioonile ja ütlevad, et selle alusel ei ulatu tehissaarte puhul territoriaalveed 12 meremiili kaugusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles