Humanitaartöötajad: Afganistani ja Pakistani maavärinas kannatanuid ohustab alajahtumine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani laps, kes sa maavärinas vigastada
Pakistani laps, kes sa maavärinas vigastada Foto: SCANPIX

Rahvusvaheliste abiorganisatsioonide humanitaartöötajate sõnul ohustavad Afganistanis ja Pakistanis maavärina tõttu peavarjuta jäänuid alajahtumine ja külmasurm, kuna öisel ajal langeb temperatuur madalale.

Maavärinas kannatanud vajavad kiiresti telke, sooje rõivaid ja tekke, et ellu jääda, edastab BBC.

Kõige ohtlikum on öine jahedus väikeste laste ja vanade inimeste jaoks.

Päästetöötajate sõnul veetsid tuhanded inimesed öö vastu tänast väljas jaheduses, kuna neil puudus maavärina järgselt soe koht, kus olla. Samas oli palju neid, kes kartsid kodudesse tagasi minna, kuna arvasid, et võib tulla järeltõukeid.

Afganistanis ja Pakistanis kaotas maavärina tõttu elu umbes 360 inimest, kuid vigastada saanute ja rusude alt veel mitte leitute tõttu võib see arva veel kasvada.

ÜRO teatel on maavärinapiirkonnas mitmed teed läbimatud ja osadesse paikadesse on juurdepääs raskendatud vihmade, lörtsi ja mudalaviinide tõttu.

ÜRO lasteorganisatsiooni UNICEF Lõuna-Aasia esindaja Karin Hulsofi sõnul on on mitte juurdepääsetavates piirkondades eelkõige ohus lapsed.

Maavärina, mille magnituud oli 7,5 epitsenter asus Afganistani Badakhshani provintsis, kus selle tõttu hävines mitu tähtsamat teed ja kokku kukkus umbes 7600 hoonet.

Maavärinas kannatanuid plaanitakse varustada eluks vajalikuga helikopterite abil, kuid abistamise käivitamine võtab aega.

Maavärina epitsentrile lähim Pakistani linn oli Chitral, kuid maavärinat oli tunda ka Pakistani pealinnas Islamabadis ja Peshwaris.

Esmaspäeval aset leidnud maavärin kestis umbes 45 sekundit, kuid sellest ajast piisas, et tekitada kaos.

Pakistani võimude teatel sai maavärinas kannatada 1600 inimest ning hävines ligikaudu 4000 ehitist. Kõige enam on Pakistanis purustusi Swati oru piirkonnas ja Khyber Pakhtunkhwa provintsis.

Neil aladel arvatakse olevat vähemalt 5000 inimest, kes on maavärina tõttu lõksu jäänud, kuid kes vajavad kohest abi. Samas võtab nendeni pääsemine aega.

Äärmusrühmitus Taliban pöördus afgaanide poole aidata neid, keda maavärin kodutuks jättis, sest need inimesed vajavad koheselt peavarju, süüa ja medikamente.

Pakistanile kuuluvas Kashmiris oli 2005. aastal maavärin magnituudiga 7,6, milles kaotas elu üle 75 000 inimese.

Selle aasta aprillis tabas Nepali maavärin magnituudiga 8,1, millele järgnes veel mitu tugevat järeltõuget. Siis kaotas elu 9000 inimest ning umbes 900 000 ehitist hävines.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles