Hiina võimud panid tuntud kunstniku koduaresti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ai Weiwei oma teose "Päevalilleseemned" esitlusel Londonis.
Ai Weiwei oma teose "Päevalilleseemned" esitlusel Londonis. Foto: SCANPIX

Üks Hiina tuntumaid kunstnikke Ai Weiwei teatas, et teda hoitakse tema Pekingi kodus koduarestis.

Kunstniku teatel tahavad võimud keelata tal peo korraldamist, milles ta tahab tähelepanu tõmmata oma Shanghai stuudio lammutamisele. Aile pakuti stuudiopinda ja nii ehitas mees sinna 1,1 miljonit dollarit (12 miljonit krooni) maksva hoone.

Nüüd aga teatas valitsus, et ehitis on ebaseaduslik ja see lammutatakse ära. Nii otsustas Ai korraldada peo, et lammutatava majaga hüvasti jätta. Muuhulgas oli ürituse peidetud tähendus Hiina valitsuse otsuse kritiseerimine.

Näiteks kavatseti peol serveerida jõekrabisid, mille hääldus hiina keeles on väga sarnane «harmooniale». Harmooniat kasutatakse Hiinas aga laialdaselt tsensuuri sünonüümina.

Ai on Hiina kaasaegse kunsti juhtfiguur ja inimõiguste kaitsja. Tema aitas luua ka Pekingi 2008. aasta olümpia Linnupesa staadioni.

Mehe teatel blokeerib tema Pekingi kodu väljapääsu kaubik kümne mehega. Tavariietes politseinikud ütlesid kunstnikule, et ta tohi Shanghaisse reisida.

«Mind hoitakse koduarestis, et takistada Shanghaisse minekut. Sa ei tohi kunagi tõeliselt selle valitsusega vaielda,» tunnistas Ai APle.

Koduarest kestab pühapäevani ja kunstnik vabandas kokku kutsutud külaliste ees.

Üks Ai teoseid on parasjagu välja pandud Londonis Tate’i moodsa kunsti galeriis. Tegemist on seadega sajast miljonist portselanist päevalilleseemnest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles