Ameerika vabariiklased pidasid presidendidebatti, Trump oli ilmetu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeb Bush (vasakul) Marco Rubioga vaidlemas.
Jeb Bush (vasakul) Marco Rubioga vaidlemas. Foto: Reuters/ScanPix

Ameerika Ühendriikides Colorados otseülekandena peetud Vabariikliku Erakonna presidendikandidaatide debatt pidi keskenduma majandustemaatikale, kuid fookusesse tõusid sõnelused nii saatejuhtidega kui omavahel. 

«Kas te tahate vastata, või tahate, et mina vastaksin?» ärritus telekanali CNBC moderaatori peale New Jersey osariigi kuberner Chris Christie. «Isegi New Jerseys nimetataks seda, mida teete, ebaviisakaks,» jätkas ta. Saatejuhid pinnisid kandidaate nonde konkreetsete maksu- ja majandusplaanide osas.

Christiele sekundeeris Texase senaator Ted Cruz. «Küsimused, mida selles vaidluses seni on esitatud, illustreerivad seda, miks ameeriklased ei usalda meediat. See ei ole puurivõitlus,» lausus ta ja teenis sellega publiku suurima aplausi.

Vabariiklaste kampaania skandaalseim kandidaat, miljardär Donald Trump, hoidis seekord madalat joont. Selle asemel tekkis sõnavahetus Florida senaatori Marco Rubio ja Jeb Bushi vahel. Viimane heitis esimesele ette, et too on puudunud hääletustelt rohkem kui ükski teine senaator. «Marco, kui sa sellega alustasid, siis oli see kuue-aastane ametiaeg, ning sa peaksid tööle ilmuma,» kritiseeris Bush. «Selles mõttes, et kas Senat on sinu meelest nagu prantslaste töönädal? Et on ainult kolm päeva, kus pead oma nägu näitama?»

Rubio keeras teema aga mujale, tuues esile oma tagasihoidliku tausta ja lubades muutusi. «Ma ei võistle kuberner Bushi vastu, ma võistlen presidendiks saamise nimel,» pareeris ameeriklane. «Keegi on sind veennud, et minu ründamine aitab sind. Ei aita,» lisas ta Bushi poole pöördudes.

Bush ja Rubio olid varem lähedased liitlased, kuid eilset sõnavõttu nähakse nende suhet tumestavana. Vaatlejate hinnangul põrus debati jooksul eelkõige Bush, kellel oleks hädasti vaja oma langevat toetust turgutada.

Populaarsusedetabelit juhivad hetkel Donald Trump ja Ben Carson, Bush on Rubio järel alles neljandal kohal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles