Rehvide ja kondoomide hind tõuseb

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kautšuki kogumine. Loodusliku kautšuki hind on Kagu-Aasia halbade ilmastikutingimuste ja üleujutuste tõttu viimastel kuudel tõusnud 65 protsenti.
Kautšuki kogumine. Loodusliku kautšuki hind on Kagu-Aasia halbade ilmastikutingimuste ja üleujutuste tõttu viimastel kuudel tõusnud 65 protsenti. Foto: SCANPIX

Rehvide, kondoomide ja kummikinnaste hind ähvardab tõusta, sest maailma peamiste kautšuki tootvate piirkondade üleujutused on tooraine pakkumist oluliselt kahandanud.

Loodusliku kautšuki hind on Kagu-Aasia halbade ilmastikutingimuste ja üleujutuste tõttu viimastel kuudel tõusnud 65 protsenti, kirjutab Telegraph.co.uk.

Viimase kahe aastaga on hinnad juba kolmekordistunud ning tooraine kogumist takistavad tugevad vihmasajud ja üleujutused annavad hinnatõusule vaid hoogu juurde.

Paljud tootjad hoiatavad, et on sunnitud suurenenud tootmiskulude tasandamiseks hinda tõstma. Nii on rehvitootjad Bridge-Continental, Michelin ja Goodyear juba olnud sunnitud  hinda tõstma ning analüütikud usuvad, et trend jätkub.

Kondoomide jaemüüjad on tooraine jätkuvat kallinemist põhjuseks tuues teatanud 20-protsendiliseslt hinnatõusust ning hinnasurvet kinnitavad ka kummikinnaste tootjad.

Samal ajal kui loodusliku kautšuki hind on maailma toorainebörsidel liikunud rekordiliste tasemete lähedal, on finantskriis ka nõudlust kahandanud. Majanduse kosumine on nüüd nõudlust veidi turgutanud ning analüütikut prognoosivad lähikuudel hinna edasist kerkimist.

Nii tõdes looduslikku kautšuki tootvate riikide assotsiatsiooni vanemanalüütik Job Jacob Briti majanduslehele Financial Times, et tingimused turul halvenevad ning kautšuki pakkumine on surve all vähemalt tuleva aasta lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles