Madal naftahind toob rafineerijatele suuri kasumeid

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tesoro naftarafineerimistehas Los Angeleses.
Tesoro naftarafineerimistehas Los Angeleses. Foto: LUCY NICHOLSON / REUTERS

Kombinatsioon madalast naftahinnast ja suurest nõudlusest on USA rafineerimistehased pannud täisvõimsusel tööle ja toob rafineerijatele suuri kasumeid, kirjutab Bloomberg.

Üks USA suuri rafineerijaid Tesoro teatas, et teenis kolmandas kvartalis rekordilise kasumi. Ka teistele kütusetootjatele – Valero Energy, Phillips 66 ja Marathon Petroleum – oli kolmas kvartal tulemuselt parim kvartal kolme viimase aasta jooksul.

Seda põhjusel, et ajal mil tooraine ehk nafta hind on vaid pool sellest, mis mullu, läheneb USA kütusetarbimine rekordilisele tasemele, kirjutab agentuur.

«Rafineerimine on praegu väga hea äri,» ütles Frost & Sullivani nafta- ja gaasiinvesteeringute juht Carl Larry Bloombergile. «Neil on praegu õnn kogeda madalaid toorainehindu ja samal ajal kõrget nõudlust oma toodangu järele.»

USA suurima rafineerija Phillips 66 aktsiad tõusid nädala lõpus rekordkõrgele tasemele, 89,05 USA dollarit. Neljast suurima rafineerija aktsiast koosnev indeks on aastaga kerkinud 26 protsenti, ehkki naftatööstust ja energeetikat laiemalt kajastav Standard & Poor’s 500 Energy Index on sama ajaga kukkunud 14 protsenti.

Mehhiko lahe ääres, kus asuvad ligi pooled USA rafineerijad, on ühe barreli toornafta rafineerimise kasumimarginaal keskeltläbi 12,21 dollarit, kõrgeim alates aastast 2010. Neli aastat tagasi oli marginaal näiteks Marathoni tehastes 39 senti barreli kohta.

Kõrge marginaali tõttu ajavad rafineerimistehased läbi niipalju naftat kui vähegi võimalik – näiteks Tesoro teatas, et ettevõtte tehased töötasid kolmandas kvartalis 101protsendise võimsusega.

Aga rafineerimine on tsükliline äri ja pidu kütusetehastes võib peagi lõppeda. Sestap üritavadki rafineerijad oma praegu teenitavaid kasumeid paigutada nii, et need aitaks saada üle järgmisest sektori madalseisust. Valero on teatanud, et ostab 50 protsenti Plains All American Pipeline'i 900 miljonit maksvast Diamondi torujuhtmest. Marathon üritab aga osta teist torujuhtmeoperaatorit, MarkWest Energy Partnersit.

«Rafineerimine on tsükliline äri, aga torujuhtmete ja mahutite järele on alati nõudlus,» rääkis Larry. «See on neile turvavõrk juhuks, kui asjad pöörduvad halvemusele varem, kui oodatud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles