Iisrael ootab USA-lt Iraani ähvardamist sõjalise jõuga

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asepresident Joe Biden (vasakul) ja Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
USA asepresident Joe Biden (vasakul) ja Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: SCANPIX

Ühendriikide kaitseminister Robert Gates lükkas tagasi Iisraeli valitsusjuhi ettepaneku ähvardada Iraani sõjalise jõuga.

Gatesi sõnul on ta teadlik Iisraeli murest islamivabariigile kehtestatud ÜRO julgeolekunõukogu sanktsioonide mõju pärast, kuid kaitseministri sõnul on piirangute mõju olnud oodatust isegi tõhusam, vahendas uudistevõrk AFP.

«Sanktsioonid on hammustanud oodatust sügavamalt,» lausus Gates vastuseks küsimusele, mis puudutas Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu üleskutset ähvardada Iraani usutava sõjalise jõuga, et sundida Teherani oma vastuolulisest tuumaprogrammist loobuma.

«Ma ei nõustu, et ainult tõsiseltvõetav sõjaline oht võiks sundida Iraani astuma vajalikke samme, et lõpetada oma tuumarelvaprogramm,» kommenteeris Gates. «Me oleme valmis tegema seda, mida vaja, kuid usume jätkuvalt, et praegusel poliitilis-majanduslikul lähenemisviisil on Iraanile tegelik mõju.»

Anonüümseks jääda soovinud Iisraeli valitsusallika sõnul ütles juudiriigi valitsusjuht eilsel kohtumisel USA asepresidendi Joe Bideniga, et vaid sõjalise ähvardusega on võimalik takistada islamivabariigi kavatsust saada enda käsutusse tuumarelv.

Juuni alguses ÜRO julgeolekunõukogu heakskiidu pälvinud uued sanktsioonid, mis on viimase nelja aasta jooksul juba neljas kord, mil Teherani tuumaprogrammi arendamise eest karistatakse, näevad ette eelkõige karmimaid finantssanktsioone. Näiteks kehtestati islamivabariigi pankadele karmimad finantstehingude eeskirjad ning külmutati osade ettevõtete vara.

Ka keelavad sanktsioonid Iraanile teatud relvade müügi. Teiste seas toetasid resolutsiooni ka julgeolekunõukogu vetoõigusega liikmed Venemaa ja Hiina, kes seisid varem uutele sanktsioonidele vastu. USA ja Euroopa Liit võtsid vastu ka lisasanktsioonid, mis lubavad karistada ka välismaiseid ettevõtteid, mis islamivabariigiga äri ajavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles