Armeenlased tunnistasid end süüdi uraani smugeldamises Gruusiasse

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tünnid kollase uraanimullaga
Tünnid kollase uraanimullaga Foto: SCANPIX

Kaks Armeenia kodanikku tunnistasid end süüdi kõrgrikastatud uraani smugeldamises Gruusiasse.

Mehed võtsid süü omaks kinnisel kohtuprotsessil, vahendas The Guardian.

Gruusia president Mihhail Saakašvili rääkis uraaniga kaubitsenud meeste tabamisest tänavu aprillis. Nüüd sai teatavaks, et smugeldajateks osutusid 63-aastane ettevõtja Sumbat Tonojan ja 59-aastane füüsik Hrant Ohanjan.

Tänavu märtsis püüdsid mehed toimetada kõrgrikastatud uraani rongiga Jerevanist Thbilisisse.

The Guardiani väitel tuvastas ekspertiis, et uraani oli rikastatud 89,4 protsendini ja seda oleks saanud kasutada tuumarelva koostises.

Korrakaitsjad võtsid smugeldajatelt ära 18 grammi uraani, millest tuumalõhkepea valmistamiseks ei oleks piisanud. Kahtlustatavad väitsid, et nendele uraani tarninud inimene saab anda olulisemalt suuremaid uraanikoguseid.

Portaali Rosbalt andmetel võeti meestelt ära 18 kuni 150 grammi, mille eest tahtsid mehed saada 1,5 miljonit dollarit.

Mehed olid uraani peitnud sigaretikarpi. Radiatsioonidetektorite «petmiseks» olid karbi siseküljed kaetud pliiga. 11. märtsil pidid mehed kohtuma Thbilisi ühes hotellis ostjaga. Nad oletasid, et ajavad asju islamiorganisatsiooni esindajaga, kuid tegelikkuses osutus kliendiks Gruusia politsei kaastööline.

Armeenlaste valduses olnud uraan võib olla varastatud 1990ndate keskel ühelt Nõukogude tuumaobjektilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles