Putin allkirjastas välisriikide vara konfiskeerimisseaduse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Venemaa president Vladimir Putin allkirjastas läänes skandaalseks peetava seaduse, mis lubab Venemaal asuvat välisriikide vara konfiskeerida.

Moskvat on juba mõnda aega ärritanud asjaolu, et Ukraina kriisi tõttu on USAs ja Euroopa Liidu riikides külmutatud Venemaale ja venelastele kuuluvat vara, edastab AFP.

Putini allkirjastatud seadus jõustus kohe.

Moskva poliitikaekspertide arvates on see Venemaa vastulöök lääneriikide poolt kehtestatud majandussanktsioonidele.

Uue seaduse kohaselt on Vene võimudel õigus konfiskeerida või külmutada välisriikide Venemaal asuvaid varasid juhul, kui välisriigid on teinud sama nende riigis olevate Vene varadega.

Kui välisriik esitab varade suhtes protesti, siis saab Venemaa minna selle riigi vastu kohtusse.

Vene meedia avaldas uue seaduse, kuid sellest ei ilmne, kas seadus puudutab vaid neid võõrriigi varasid, mis täiesti kuuluvad vaid riigile või ka neid, mis kuuluvad osaliselt riigile.

Uues seaduses on olemas säte, mis võimaldab välisriigi vara puutumata jätta, kui Venemaa ja vastava riigi vahel on selles suhtes leping sõlmitud.

Poliitikaekspertide arvates on Venemaa uus seadus pingelises rahvusvahelises olukorras vaid poliitiline žest.

Kui tõesti oleks olukord selline, et Venemaa hakkab võõrriigi vara konfiskeerima, siis satuks ta rünnaku alla ja pikemas perspektiivis saaks ise kahju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles