Rahvuslipp jäisel mandril

Arko Olesk
, teadusajakirjanik, TLÜ/Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järveuurija Enn Kaup rullis sinimustvalge lipu Antarktikas lahti 27 aastat tagasi oktoobri­revolutsiooni aastapäeval.
Järveuurija Enn Kaup rullis sinimustvalge lipu Antarktikas lahti 27 aastat tagasi oktoobri­revolutsiooni aastapäeval. Foto: Erik Prozes

Mõni kuu pärast seda, kui eestlased olid laulva revolutsiooni suvel söandanud taas välja tuua rahvusvärvid, võis sinimustvalget trikoloori näha lehvimas Antarktika lõputute jääväljade kohal. Järveuurija Enn Kaup meenutab, kuidas ta ülehomme 27 aastat tagasi esimest korda lõunamandril Eesti lipu heiskas.

Täna 27 aastat tagasi tähistati Antarktikas Nõukogude Liidu Molodjožnaja uurimisjaamas oktoobrirevolutsiooni aastapäeva. Olgugi et kodust kaugel, oli tähtpäeva korraldus üsna samasugune kui mujal Nõukogudemaal: lipud, õhupallidele maalitud loosungid, rongkäik, kõned. Need viimased kukkusid külma tõttu välja küll üsna lühikesed, ja ega paraadki kuigi kaua kestnud – lõunapoolkera suvekuudel umbes 400 inimest majutava jaama peatänavat mööda ei saanud lihtsalt pikemalt astuda kui viis minutit.

Tolle rongkäiguga liitus ka üks küljelt hallineva habemega mees meteoroloogiarühma majast, kes rullis lahti lipu, mida keegi varem kohanud ei olnud. Nii mõnigi huviline, isegi jaama ülem astus ligi ja uuris, millega tegu. Vastust kuuldes järgnes tavaliselt tunnustav käepigistus või sõbralik õlalepatsutus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles