Valge Maja: Obama kaalub Guantanamo sulgemiseks presidendi seadlust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guantanamo vangla
Guantanamo vangla Foto: SCANPIX

Kui USA kongress blokeerib uued plaanid kurikuulsa Guantanamo vangilaagri sulgemiseks, võib president Barack Obama selleks kasutada riigipea seadlust.

Obama andis 2008. aastal presidendiks kandideerides lubaduse Kuubal asuv vangilaager sulgeda, ent praegu on seal endiselt 112 kinnipeetavat. Obama ametisseastumise ajal 2009. aasta jaanuaris oli laagris 242 vangi.

Kongressi mõlemas kojas enamust omavad vabariiklased on vastu kinnipeetavate USA territooriumile toomisele.

«Ma ei välista kindlasti midagi,» ütles Valge Maja pressiesindaja Josh Earnest neljapäeval vastuseks küsimusele riigipea seadluse võimaliku käikulaskmise kohta.

Earnesti sõnul teeb Obama kõik, mis tema võimuses, et liikuda edasi Guantanamo sulgemise poole. Pressiesindaja nimetas seda rahvusliku julgeoleku alaseks prioriteediks.

Presidendilt oodatakse lähipäevil kongressile Guantanamo sulgemise plaani esitamist.

Vangilaager loodi 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute järel terrorismis kahtlustatavate kinnipidamiseks ning see omandas karmide ülekuulamistehnikate tõttu kurikuulsuse. Paljusid Guantanamo kinnipeetavaid on aastaid süüdistust esitamata kinni peetud.

Uus kava, mille koostasid Obama kõrgeim nõunik terrorismivastase võitluse alal Lisa Monaco ja kaitseminister Ashton Carter, tühistaks kongressi piirangud kinnipeetavate Ühendriikidesse toomisele.

Kinnipeetavaid, keda ei ole võimalik vabastada ega välismaale saata, hoitaks edaspidi USA sõjaväerajatistes, nagu Fort Leavenworthi sõjaväebaas Kansase osariigis, või mereväe Navy Brig Charlestonis Lõuna-Carolinas.

2009. aastal allkirjastas Obama laagri sulgemiseks presidendi seadluse, ent vihane kongress vastas seejärel reeglite kehtestamisega, mis keelustasid kinnipeetavate toomise Ühendriikidesse.

Riigipea seadlus tooks ilmselt kaasa vabariiklaste pahameeletormi. Vabariiklasest senaator Pat Roberts ähvardas üleeile, et kavatseb edaspidi blokeerida iga Obama valitsuse ametiisiku kinnitamise, kui Valge Maja plaani teoks teeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles