Birmas puhkesid valimispettuse tõttu vägivaldsed konfliktid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor buda munk Tai piiril toitu ootamas.
Noor buda munk Tai piiril toitu ootamas. Foto: SCANPIX

Umbes 20 000 inimest põgenes Birma valitsuse vägede eest Taisse. Valituse väed üritasid takistada tekkinud etniliste vähemuste mässu.

Paljud inimesed olid sunnitud vägivalla tõttu põgenemise järel veetma öö paljal maapinnal magades, vahendab AFP. Protesti- ja vägivallalaine vallandasid 20 aasta jooksul esimest korda toimunud valimised, millel lasub suur valimispettuse kahtlus.

Valitsusvägede ja mässuliste tulevahetuse tagajärjel sai Myawaddy linnas Kareni osariigis surma vähemalt kolm tsiviilisikut.

Paljud põgenesid Mae Sot linna Tais, mis asub üle piiri Myawaddyst.

Kokkupõrked said alguse eile, kuid ka täna toimusid juba esimesed vägivaldsed konfliktid.

Tai saadab birmalased tagasi, kui olukord on rahunenud.

Myawaddy elanikud teatasid, et Kareni Demokraatliku Budistide Armee (DKBA) mässuliste rühmituse sõdurid taganesid metsadesse. «Arvame, et valitsuse väed jälitavad neid ja üritavad nad täielikult hävitada,» avaldas kohalik mees AFPle.

«Kuulsime, et mässulised tahtsid lihtsalt näidata oma rahulolematust valimiste suhtes,» sõnas teine kohalik elanik.

Arvatakse, et sõjaväelise valitsuse siht hävitada etnilised vähemused on tugevnenud. Birmat juhib sõjaväeline valitsus alates 1962. aastast.

Pühapäeval toimunud valimistel kahtlustatakse laialdast valimispettust, millega üritati tagada sõjaväevalitsuse võimul püsimine. Suurim hunta toetatud partei kogus enda teatel umbes 80 protsenti valijate häältest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles