Spiegel: Saksa luureteenistus nuhkis süstemaatiliselt liitlaste järele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa välisluureagentuurile BND kuuluvad hooned Münchenist lõunas asuvas Bad Aiblingis.
Saksa välisluureagentuurile BND kuuluvad hooned Münchenist lõunas asuvas Bad Aiblingis. Foto: SCANPIX

Saksa luureteenistus BND on nuhkinud süstemaatiliselt oma liitlaste ja mitmete rahvusvaheliste organisatsioonide nagu Punane Rist järele, kirjutas ajakiri Der Spiegel täna.

BND-d on varem süüdistatud Prantsuse välisministeeriumi ja presidendiameti ning Euroopa Komisjoni ametnike pealtkuulamises USA riikliku julgeolekuagentuuri NSA huvides.

Avalikõiguslik raadiojaam RBB ja Spiegeli veebiväljaanne on varem väitnud, et BND nuhkis ka omal algatusel mitme saatkonna ning Euroopa riikide ja liitlaste administratsioonide järele.

Täna teatas Spiegel allikaid avaldamata, et BND on luuranud süstemaatiliselt liitlaste järele üle maailma, võttes seal hulgas sihikule USA, Poola, Austria, Taani ja Horvaatia siseministeeriumi.

Luuresihtmärkide hulgas on USA delegatsioon Brüsselis Euroopa Liidu juures ja ÜRO New Yorgis, USA rahandusministeerium ja mitme riigi - USA, Prantsuse, Briti, Rootsi, Portugali, Kreeka, Hispaania, Itaalia, Šveitsi, Austria ja Vatikani - saatkonnad Saksamaal.

Jälgitud on ka Genfis asuva Rahvusvahelise Punase Risti Komitee ja Oxfami suhtlust, märkis Spiegel.

Berliin reageeris raevupuhanguga NSA endise töötaja Edward Snowdeni lekitatud infole, mis tõi päevavalgele USA ulatusliku jälgimistegevuse, mis ei teinud erandit ka liitlastele. Üsna pea selgus, et BND on ka ise NSA ülesandel Euroopa liitlaste järele luuranud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles