Briti analüütik: Vene infosõja haavatavaim ohver on lääne eliit

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti mõttekoja Chatham House analüütik James Sherr.
Briti mõttekoja Chatham House analüütik James Sherr. Foto: Riia konverents

Briti mõttekoja Chatham House analüütik James Sherr sõnas, et kuigi läänel võib olla tunne, et näeb Venemaad tolle infosõjas läbi, pole reaalsus tegelikult nii ühene.

«Isegi need, kes on jälginud Ukraina sündmusi, Venemaa agressiooni ja Ukraina reaktsiooni, arvavad Suurbritannias sellegipoolest, et Ukraina on läbikukkunud riik. Kuidas see nii saab olla, kui riik toimib sellest hoolimata edasi, et 20 protsenti territooriumist on okupeeritud,» esitas Sherr küsimuse.

Lisaks ütles Sherr, et infosõjast kujuneb siis tõeline oht, kui see liigub avalikust ruumist ja meediast valitsustasandile ja hakkab otsuste tegemise protsessi mürgitama.

«Venemaa on meiega pidevas infosõjas – ja nad on selles head -, kuid me tavatseme seda tähelepanuta jätta,» lisas samuti paneeldiskussioonil osalenud Riia strateegilise kommunikatsiooni oivakeskuse direktor Jānis Sārts.

Sherri hinnangul ei kasutaks tema hea meelega Vene lähenemisnurga kirjeldamiseks sõna «propaganda», sest postmodernses ühiskonnas usutakse sellesse, et tõde on relatiivne, ja rääkima peaks informatsioonist ja desinformatsioonist. «Desinformatsioon pole petmine, vaid tõe ja vale segamine. Venemaa desinformatsioonile annab jõu tõdede, pooltõdede, vale, vihjete, viidete ja non sequitur’ide segamisega,» arvas Sherr.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles