Bushi sõnul keeldus ta Süüria pommitamisest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George W. Bushi mälestusteraamat.
George W. Bushi mälestusteraamat. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide endine president George W. Bush kirjutab oma biograafias, et keeldus Iisraeli soovitusest pommitada arvatavat tuumaobjekti.

Bush kirjutab oma mälestusteraamatus «Decision Points» (eesti keeles otsustuspunktid), et USA luureteenistused ei suutnud kinnitada, kas Süüria idaosas kõrbes asunud kahtlane ehitis varjast tõepoolest tuumarelvi või selleks vajaminevat materjali, vahendas uudisteagentuur AFP.

Väidetavalt helistas 2007. aasta alguses Bushile Iisraeli toonane peaminister Ehud Olmert ning tegi talle ettepaneku arvatavat tuumarajatist pommitada. Bush olevat võtnud mõtlemisaega, kuid tema nõunikud ning luureallikad soovitasid tal suveräänse riigi territooriumil asuva rajatise pommitamisest loobuda.

Bushi eitava otsuse järel otsustas Iisrael korraldada ise Süürias rünnaku, mille käigus hävitasid 2007. aasta 6. septembril juudiriigi õhujõud naaberriigi territooriumil väidetava sõjalise rajatise.

2008. aastal avalikustas USA Luure Keskagentuur (CIA) aga raporti, mille kohaselt aitas Süürial aatomirelvade tootmiseks kõlbulikku tuumareaktorit luua Põhja-Korea. Damaskuse kinnitusel soovib riik arendada tsiviilotstarbelist tuumaprogrammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles