Kaczyński loobus protestiks kohast julgeolekunõukogus

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski Foto: SCANPIX

Poola endine peaminister ja hukkunud presidendi vend Jarosław Kaczyński teatas, et loobus protestiks valitsuse ja presidendi välispoliitika vastu kohast Rahvuslikus Julgeolekunõukogus.

«Ma ei aktsepteeri ega taha seadustada sellist tegevust oma kohalolekuga nõukogus,» kinnitas suurima opositsioonierakonna konservatiivse Seaduse ja Õigluse partei liider nõukogu sekretärile saadetud kirjas, vahendas Poola raadio koduleht.

Presidendivalimistel liberaalide kandidaadile Bronisław Komorowskile alla jäänud Kaczyński kirjutas oma tagasiastumiskirjas, et valitsust juhtiv liberaalne Kodanikeplatvorm ei esindanud Smolenski lennukatastroofi uurimisel Poola huvisid.

10. aprillil Smolenski lähistel aset leidnud lennuõnnetuses hukkus Kaczyński riigipeast kaksikvend Lech Kaczyński ning veel 95 Poola riigi- ja ühiskonnategelast. Kaczyński hinnangul ei avaldanud aga valitsus Venemaale piisavalt survet, et viimane annaks Varssavile üle kogu asjakohase informatsiooni lennuõnnetuse põhjuste kohta.

Ka kritiseeris Kaczyński Venemaa ja Poola vahel hiljuti sõlmitud gaasilepingut ning kinnitas, et sõlmitud lepe pole Poola huvides. Kaczyński sõnul on need Poola juhtkonna otsused tema kodumaa mainet rikkunud.

Komorowski sõnul pole ta opositsioonijuhi saadetud kirja lugenud, kuid riigipea avaldas kahetsust Kaczyński otsuse üle tagasi astuda. Lisaks presidendile ja peaministrile kuuluvad julgeolekunõukokku ka kaitse- ja välisminister ning kõikide parlamendis esindatud erakondade liidrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles