Peking: ühe lapse poliitika lõpp toob kolm miljonit lisasündi aastas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina kaksikutest poisid Sun Qiyu and Sun Qichun.
Hiina kaksikutest poisid Sun Qiyu and Sun Qichun. Foto: SCANPIX

Pekingi otsus loobuda ühe lapse poliitikast ja lubada paaridel saada kaks last toob aastas kaasa kolm miljonit lisasündi, teatasid täna Hiina ametnikud.

Ühe lapse poliitika aastakümnetepikkune range jõustamine tõi kaasa maailma suurima rahvaarvu - 1,37 miljardit inimest - kiire vananemise. Kahanev tööjõud on raskendanud aeglustuvast majanduskasvust tulenevaid väljakutseid.

Läinud kuul valitseva kommunistliku partei teatavaks tehtud reeglimuudatusega saavad veel 90 miljonit Hiina naist õiguse teise lapse saamiseks, ütles riikliku tervise ja pereplaneerimiskomisjoni aseminister Wang Pei'an.

Pooled neist on vanuses 40-49, sõnas ta, mis piirab nende soovi ja võimet last kanda. Mõned neist võivad suhtuda lapse saamisse vastumeelselt, mõned ei pruugi olla võimelised sünnitama, isegi kui nad seda tahaksid, lisas ta.

Wangi sõnul oli enne reeglimuudatust erinevate erandite alusel õigus teist last saada ligi 50 miljonil naisel.

Hiinas sündis 2014. aastal 17 miljonit last ning perepoliitika liberaliseerimine toob kaasa kolme miljoni lisabeebi sünni aastas, sõnas minister.

Selle tulemusena lisandub aastaks 2050 tööjõu hulka ligi 30 miljonit inimest, sõnas ta. «Kahe lapse poliitika toob kaasa tarbimise tõusu elamumajandus-, haridus-, tervishoiu, majapidamis- ja olmesektorites, ergutab investeeringuid asjassepuutuvates sektorites ning suurendab tööpakkumisi,» lausus Wang.

«Pikas perspektiivis on sel positiivne mõju majanduskasvule", lausus ta, lisades, et Hiina potentsiaalne majanduskasv peaks seetõttu suurenema 0,5 protsendi võrra.

Ühe lapse poliitikast loobumise järel hoiatas Hispaanias tegutsev sõltumatu majandusteadlane Edward Hugh, et muudatus hakkab mõju avaldama 15-aastase nihkega.

Wangi sõnul hakatakse kahe lapse poliitikat ellu viima pärast Rahva Üldkongressi vastuvõetavat seadusemuudatust. Parlament koguneb märtsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles