Cameron: EL peab nõustuma pöördumatute muudatustega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameron.
Briti peaminister David Cameron. Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron ütles täna, et Euroopa Liit peab nõustuma pöördumatute muudatustega, mis määratleksid Suurbritannia suhted blokiga ning võimaldaksid Londonil piirata teistest liikmesmaadest pärit migrantide sotsiaaltoetusi.

Suurbritannia korraldab 2017. aasta lõpuks referendumi EL-i liikmesuse üle. Cameroni sõnul soovib ta riigi jäämist ELi tingimusel, et Suurbritanniale antakse suurem otsustusõigus.

Peaminister esitas oma nõudmised täna Londonis peetud kõnes ja kirjas Euroopa Liidu presidendile Donald Tuskile.

Cameron ütles mõttekojas Chatham House peetud kõnes, et Suurbritannia soovib muudatusi neljas valdkonnas, muu hulgas kaitset euroalasse mittekuuluvatele liikmesriikidele, suuremat võimu liikmesmaade parlamentidele ja vähem bürokraatiat. Lisaks soovib Suurbritannia valitsusjuhi sõnul kontrollida migratsiooni ja mitte maksta EL-ist pärit sisserändajatele nelja aasta jooksul teatud sotsiaalhüvitisi.

Kui eurotsooni mittekuuluvad ELi riigid lükatakse kõrvale ja hääletatakse maha, ei ole see enam klubi meie jaoks, sõnas peaminister.

«Me oleme uhke ja iseseisev riik ning soovime selliseks jääda,» ütles Cameron, rõhutades, et Suurbritannia soovib selget, õiguslikult siduvat ja pöördumatut õigust jääda välja ELi eesmärgist liikuda üha lähedama liidu suunas.

Peaminister lisas, et Suurbritannia soovib võidelda vaba liikumise õiguse kuritarvitustega ning kontrollida sisserännet EList. Cameroni sõnul soovib London võtta ELi migrantidelt õiguse saada esimese nelja aasta jooksul maksude ümberarvestust ja teisi soodustusi.

Paljud ELi liidrid peavad tööjõu vaba liikumist bloki üheks nurgakiviks.

«Me ei soovi seda põhimõtet hävitada,» kinnitas Cameron. «Kuid vaba liikumine pole kunagi olnud absoluutne õigus.»

Briti peaminister tunnistas, et kõigi ülejäänud 27 liikmesriigi nõussesaamine Londoni nõudmistega on raske, kuid mitte võimatu missioon.

«Mul on kindlus, et me saavutame kokkuleppe, mis rahuldab nii Suurbritanniat kui ka ELi partnereid,» sõnas Cameron. «Mul pole vähimatki kahtlust, et kannatlikkuse, hea tahte ja siirusega on võimalik seda saavutada.»

Seda tehes õnnestub meil muuta Suurbritannia ja kogu Euroopa tulevastele põlvedele turvalisemaks ja õitsvamaks, lausus peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles