Põgenike valikud Rootsi piiril: paluda asüüli, minna tagasi või otsida teine koht

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud Rootsis Trelleborgis
Põgenikud Rootsis Trelleborgis Foto: SCANPIX

Rootsis kehtestatav ajutine piirikontroll tähendab põgenike jaoks kolme valikut: nad võivad Rootsis asüüli paluda, minna tagasi riiki, kust nad saabusid või liikuda edasi Soome või Norra suunas.

Migrante, kellel ei ole isikut tõendavat dokumenti ja kes ei soovi Rootsis asüüli saada, ei lubata riiki, edastab Yle.

Rootsi meedias on mõnda aega spekuleeritud, et kui palju pagulasi sisenes kriisi alguses Rootsi ilma isikut tõendava dokumendita.

Piirivalvekontroll hakkab toimuma Rootsi piiril Malmös, Trelleborgis, Öresundi sillal ning Saksamaalt ja Taanist saabuvatel praamidel.  Öresundi silda ületab päevas umbes 16 000 – 17 000 inimest, kuid nüüd on ületajate arv suurem.

Põhimõtteliselt peaks kõik Rootsi saabuvad migrandid suutma tõestada oma isikut.

«Me ei taha piirivalvepunktide lähedal elavate inimeste igapäevaelu segamini lüüa, kuid praegune olukord nõuab kontrolli. Kindlasti kontrollitakse saabujaid Trelleborgi sadamas ja Örseundi sillal,» teatas Rootsi siseminister Anders Ygeman.

Rootsi politsei eilse teate kohaselt käivitub piirikontroll täna keskpäeval Rootsi aja järgi.

Ajutine piirikontroll toimub kümnel päeval, kuid Schengeni lepingu kohaselt saab seda pikendada 20 päevani. Pärast seda saab piirikontrolli jätkata ühe kuu kaupa, kui olukord piiril ja riigis seda nõuab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles