Kerry: kahe riigi lahendus pole võimatu unistus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry kohtumisel Israeli peaministri Benjamin Netanyahuga.
USA välisminister John Kerry kohtumisel Israeli peaministri Benjamin Netanyahuga. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry ütles eile teda ÜRO-s kuulama kogunenud Iisraeli esindajatele, et nn kahe riigi lahendus Palestiina-Iisraeli konfliktile pole võimatu unistus, kuid vajab julgust.

Kerry osales ÜRO peakorteris New Yorgis üritusel, millega mälestati 1975. aastal Iisraeli saadiku Chaim Herzogi kõnet ÜRO resolutsiooni vastu, milles mõisteti sionism hukka kui rassismi üks vormidest.

«Sionistlik unelm embab mõtet Iisraelist kui juutide demokraatiast, teed valgustav tuluke kõigile riikidele,» lausus Kerry. «Seda unistust on võimalik ülal hoida vaid juhul, kui kaks riiki elavad turvaliselt külg-külje kõrval.»

«Me kõik teame aastaid kestnud aruteludest ja jõupingutustest, et see pole võimatu unistus. See on saavutatav.»

Palestiina-Iisraeli rahuläbirääkimised seiskusid sisuliselt möödunud aasta aprillis pärast Kerry ebaõnnestunud püüdlusi osapoolte kokkulepet vahendada.

Palestiina riigi tunnustamine nõuab julgust, nõuab juhtimisvõimet, lausus Kerry, ning tõmbas paralleeli valikuga, mille Herzog tegi ÜRO-s 40 aasta eest. «Hirmu ja vagatsemist saab seljatada, kuid need on valikud, mida saame langetada nüüd. Seega on praegu meie kord.»

Iisraeli-Palestiina rahuprotsess on taas jõudmas ÜRO Julgeolekunõukogu päevakorra tippu. Nõukogu kaalub Uus-Meremaa eelnõu, milles kuulutatakse nn kahe riigi lahendus ainsaks usutavaks teeks rahuni ning nõutakse mõlemalt poolelt uute kõnelustega nõustumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles