Colombia tõusis maailma suurimaks kokaiinitootjaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colombia politsei narkokoer Mona kokaiinikotte nuuskimas.
Colombia politsei narkokoer Mona kokaiinikotte nuuskimas. Foto: Reuters/ScanPix

Lõuna-Ameerikas asuv Colombia möödus oma naabrist Peruust ja tõusis kõige suuremaks kokaiinitootjaks maailmas, selgub ÜRO värskeimatest andmetest. 

ÜRO hinnangul tõuseb kokataimede kasvatus järgmisel aastal 52% – pärast seda, kui Colombia valitsus keelas vähki tekitavate ainete kartuses herbitsiidide kasutamise taimede vastu. Ekspertide sõnul loodavad paljud talupidajad, et märtsis sõlmitav vaherahu valitsuse ja vasakpoolse sissirühmitise FARC vahel tuleb neile kasuks: mida rohkem kokat neil kasvab, seda suurem on ka sellest loobumise eest saadav kompensatsioon.

«Ning kui rahukõnelused kukuvad kokku, on neil lihtsalt rohkem kokat,» kommenteeris Ühendriikide Bogotas asuva saatkonna narkoosakonna direktor Jorgan Andrews.

Colombia endise tervishoiuministri Eduardo Diaze sõnul on riigis kokaiiniäriga seotud otsesemalt või kaudsemalt miljon inimest 50 miljonilisest rahvaarvust.

Ameerika Ühendriigid on viimase 15 aasta jooksul panustanud kokaiinivastasesse võitlusesse Colombias ligi üheksa miljardit dollarit. Taimede mürgitamine lennukite pealt mängis olulist rolli asjaolus, et 400 000lt aakrilt aastal 2000 kukkus kokataimede all olev maapind aastaks 2012 vähem kui 120 000 peale.

«Meil on kuldne võimalus,» kommenteeris president Santos. «Aga kui me ei anna talupidajatele alternatiivi, jätkavad nad kokakasvatusega.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles