Schäuble: migrandid on kui laviin

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wolfgang Schäuble.
Wolfgang Schäuble. Foto: AFP/SCANPIX

Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble võrdles Euroopat tabanud pagulaskriisi laviiniga, mis võib enda alla matta terve maailmajao ja kutsus üles näitama teema suhte suuremat solidaarsust.

Schäuble hoiatas, et kriis euroliidus võib veel süveneda. «Laviin võib vallanduda siis, kui hooletu suusataja läheb vastu mäenõlva ja natuke lund läheb liikvele,» tõi ta analoogia. «Kas me oleme juba olukorras, kus laviin on jõudnud allpool asuvasse orgu või püsib ta veel ülemistel nõlvadel – ma ei tea,» lausus minister kolmapäeval Euroopa Poliitika Keskuses Berliinis.

Migratsiooniprobleem on Schäuble sõnul kui «ühiskonna puutepunkt globaliseerumisega». Tema sõnul saab sellega kaasnevat survet lahendada vaid üleeuroopalisel tasemel, sest muidu võib see kõigi jaoks «halvasti lõppeda».

Schäuble sõnavõtt tuli ajal, mil Euroopa Liidu riikide seas süvenevad erimeelsused kriisiga toime tulemiseks. Saksamaa hoiatas, et võib saata Süüriast pärit põgenikke teistesse riikidesse tagasi; sellal kui Ungari väitis, et ei võta neid vastu. Samal ajal teatas Sloveenia, et järgib Ungari eeskuju ja ehitab piiri peale tara. Rootsis taastas valitsus ajutise piirikontrolli. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles