Janukovõtšile esitatakse Ukrainas tagaselja süüdistus kuritegeliku grupeeringu juhtimises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Janukovõtš.
Viktor Janukovõtš. Foto: SCANPIX

Ukraina peaprokuratuur esitab lähiajal riigi endisele presidendile Viktor Janukovõtšile tagaselja süüdistuse kuritegeliku grupeeringu organiseerimises, ütles intervjuus Postimehele Ukraina peaprokurör Viktor Šokin.

«Tõenditega on tõestatud, et ta lõi ja juhtis organiseeritud kuritegelikku grupeeringut, kus oli konkreetne tööjaotus ning igaüks täitis täpset ülesannet – nii majanduslikes asjades kui ka tapmistes Maidanil ning inimeste kinnivõtmisel ja piinamisel. See (süüdistus - J.P.) puudutab ka võimu usurpeerimist, kuidas ta tuli võimule,» ütles Šokin. «Ukrainast varastati miljardeid ja miljardeid grivnasid, sinna hulka kuuluvad suurte riigiettevõtete ülevõtmised, pangaafäärid jne. Kogu kahju polegi veel suudetud kokku arvutada.»

Kriminaalasi puudutab kogu Janukovõtši presidendiks oleku aega alates 2010. aastast kuni tema võimult kukutamiseni 2014. aasta veebruaris rahvarevolutsiooni tulemusena.

Lisaks Janukovõtšile saavad tagaselja süüdistused kuulumises organiseeritud kuritegelikku grupeeringusse ka paljud tema lähemad kaasvõitlejad, kes põgenesid koos temaga möödunud aasta veebruaris Krimmi kaudu Venemaale.

Tagaseljasüüdistuse esitamine on silmnähtavalt seotud asjaoluga, et peagi möödub kaks aastat esimestest miitingutest Kiievi kesklinnas, mis hiljem kasvasid üle rahvarevolutsiooniks. Esimene suuremaarvuline protestimiiting Kiievi Maidanil toimus 24. novembril aastal 2013.

Riigi endise, peamiselt Venemaale põgenenud juhtkonna ning Ida-Ukraina separatistidega koostööd tegevate inimeste üle tagaselja kohtupidamiseks on Ukrainas vastu võetud spetsiaalne seadus. Sellisel moel saab kohtu alla anda inimesi, keda on põhjust süüdistada rahvusliku julgeoleku vastastes tegudes, terroritegevuses, korruptsioonis ning tahtlikes tapmistes.

Kui Janukovõtš ja tema lähikond mõistetakse tagaselja kohtutes süüdi, siis annab see Ukraina riigile peaprokurör Šokini sõnul õiguse «pöörduda Euroopa instantsidesse ja saada tagasi meie varastatud aktivad».

«Teiseks saaks siis esitada taotluse karistuse täideviimiseks riigis, kus nad ennast varjavad,» rääkis peaprokurör. «See on väga tähtis meile! See saab olema raske ja aeglane protsess, aga seda tuleb teha. Venemaa muidugi kahjuks meid ei aita.»

Lähipäevil saab Postimehest pikemalt lugeda Ukraina peaprokuröri intervjuud Maidani-tapmiste uurimiste seisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles