USA tegi Süürias õhurünnaku Islamiriigi Džihaadi-Johni vastu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Džihaadi-John (kodanikunimega Mohammed Emwazi) väljaannete esilehel
Džihaadi-John (kodanikunimega Mohammed Emwazi) väljaannete esilehel Foto: SCANPIX

USA õhujõud tegid Süürias Islamiriigi võitleja, keda tuntakse kui Džihaadi-Johni (kodanikunimega Mohammed Emwazi) vastu õhurünnaku.

USA kaitseministeeriumi teatel rünnati Kuveidis sündinud, kuid Ühendkuningriigi kodakondsusega 27-aastast võitlejat Põhja-Süürias Raqqas, edastab BBC.

USA ja ta liitlased käivitasid Džihaadi-Johni, keda tuntakse ka kui Islamiriigi timukat, ülemaailmse tagaotsimise pärast seda, kui sotsiaalmeediasse ilmusid mitmed julmad hukkamisvideod, milles timukaks oli nimetatud džihadist.

USA kaitseministeeriumi teatel võis Emwazi eilses õhurünnakus hukkuda, kuid see fakt nõuab veel kontrollimist.

Militaarekspertide teatel rünnati eelkõige sõidukit, milles nende andmetel Džihaadi-John oli. Enne rünnakut jälgiti džihadisti tegevust pika aja vältel, et saaks ülevaate tema liikumistest.

Erinevad uudisagentuurid viitasid USA kõrgele militaarametnikule, kelle teatel kasutas USA rünnakus drooni.

USA kaitseministeeriumi pressiesindaja Peter Cook sõnas, et rünnaku tulemusi analüüsitakse ja lisainfot jagatakse, kui see vajalikuks osutub.

Briti luure andmetel läks Emwazi Süüriasse 2013. aasta augustis ja  liitus äärmusrühmitusega Islamiriik.

Möödunud aasta augustis jõudis sotsiaalmeediasse julm hukkamisvideo, millel on esmakordselt näha Emwazit, kes hukkab USA ajakirjaniku James Foley.

Hiljem võttis Džihaadi-John pea maha veel USA ajakirjanikul Steven Sotloffil, Briti humanitaartöötajal David Hainesil ja Briti taksojuhil Alan Hemmingil, kuid samuti ameeriklasest humanitaartöötajal Abdul-Rahman Kassigil, kes kasutas ka eesnime Peter ning Jaapani ajakirjanikul Kenji Gotol.

Kõigil neil hukkamisvideotel on näha musta riietatud meest, kellel on peakate, mis kattis ta nägu.

Briti luure andmetel oli tegemist Lääne-Londonist pärit Mohammed Emwaziga.

USA ja Briti meedia teatel sündis Mohammed Emwazi 1988. aastal Kuveidis, kuid emigreerus 1994. aastal Ühendkuningriiki, kus ta 2009. aastal lõpetas Westminsteri ülikooli.

2009. aasta augustis külastas ta koos kahe sõbraga Tansaaniat, kuid tal ei lubatud siseneda Dar es Salaami, kust ta saadeti Amsterdami. Pärast politseiuurimist jõudis ta Ühendkuningriiki tagasi.

2009. aasta septembris külastas ta koos isapoolsete sugulastega Kuveiti. 2010. aastal saabus tagasi Ühendkuningriiki, kust ta tahtis pärast lühikest viibimist uuesti Kuveiti minna, kuid ta ei saanud viisat.

2012. läbis ta inglise keele õpetajate kursused. 2013. aastal tahtis ta uuesti Kuveiti reisida, kuid see ei õnnestunud. Vanemad teatasid politseile ta kadumisest. Uurimine näitas, et Džihaadi-John läks Süüriasse ja võttis uue nime Mohammed al-Ayan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles