Tänavu avastati 33 uut narkootikumi

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erowid

Euroopa Narkoseirekeskus on avastanud tänavu kümne kuuga 33 uut narkootikumi, mis on pea sama palju kui kahel eelneval aastal kokku.

Täna värsket aastaraportit esitlenud seirekeskus teatas, et kui eelmisel aastal avastatud 24 uut psühhoaktiivset ainet oli kõigi aegade rekord, siis juba on selge, et käesolev aasta purustab selle tulemuse.

Tänavused tulemused on veel analüüsimisel, küll aga annavad pildi narkoturu trendidest 2009. aasta andmed.

Tõusu taga seisavad eelkõige erinevad kanepi-sarnased, kuid tegelikult laboris sünteesitud narkootikumid, milliseid avastati mullu kokku üheksa.

Eelmisel aastal teatati ka uutest ainetest, mis kuuluvad kemikaalirühmadesse, kust tavaliselt tuleb uusi psühhoaktiivseid uimasteid.

Need on viis fenüülamiini, kaks trüptamiini ja neli sünteetilist katinooni. Uutest piperasiinidest või psühhoaktiivsetest taimedest ei ole teatatud.

Need andmed on kogutud Euroopa Narkoseirekeskuse (EMCDDA) varajase hoiatamise süsteemi abil.

Kui tänavusi tulemusi mitte arvestada, siis on selle süsteemi kaudu alates selle asutamisest 1997. aastal teatatud EMCDDA-le ja Europolile rohkem kui 110 ainest.

Neist üksnes kuus olid taimed või taimset päritolu ained ning seirekeskus peab tõenäoliseks, et ka tulevikus hakatakse kõige sagedamini teatama sünteetilistest psühhoaktiivsetest ainetest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles