Helmandi kuberner tänas Eestit panuse eest provintsi arengusse

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helmandi provintsi kuberner Gulab Mangal ja välisminister Urmas Paet.
Helmandi provintsi kuberner Gulab Mangal ja välisminister Urmas Paet. Foto: Toomas Huik

Kaitseministeeriumi kantsler Riho Terras kohtus täna Eestit väisava Lõuna-Afganistani Helmandi provintsi kuberneri Gulab Mangaliga, kellega arutati julgeolekuolukorda ning Eesti kaitseväelaste tegutsemist Helmandis.

Kohtumisel andis Mangal ülevaate olukorrast Helmandi provintsis. «Mitmed Helmandi piirkonnad on tänaseks Talibani võitlejatest vabastatud tänu ISAFi ja Eesti suurele panusele. Me ei unusta kunagi neid ohvreid, mida Eesti kaitseväelased on kandnud Afganistani turvalisema tuleviku nimel,» rääkis ta.

Kantsler Terrase sõnul külastas ta Helmandit viimati kuu aja eest ning võrreldes tema eelmise visiidiga on olukord provintsis paranenud. «Kindlasti peavad afgaanid ise edaspidi võtma suurema vastutuse ja initsiatiivi julgeoleku tagamisel ning koalitsiooniväed peavad seda initsiatiivi ka aktsepteerima. Kuid samas ei tohi välisväed Helmandist lahkuda enne, kui Afganistani enda armee ja politsei on lõplikult valmis kogu julgeoleku tagamist enda peale võtma,» sõnas Terras.

Mangal kohtus ka välisminister Urmas Paeti ja mitmete Riigikogu liikmetega. Samuti osaleb ta 11. ja 12. novembril Tallinnas toimuval rahvusvahelisel konverentsil «Naised, rahu ja julgeolek – Afganistani vaatenurk».

Lõuna-Afganistani Helmandi provintsis tegutseb suurem osa Eesti kaitseväe Afganistani-kontingendist. Samuti toetab välisministeerium Helmandi provintsi tervishoiusüsteemi arengut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles