Süüria opositsioon peab Viini tegevuskava ebarealistlikuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry (vasakul), Venemaa välisminister Sergei Lavrov (paremal) ja Staffan de Mistura, Süüria ÜRO esindaja Süüria küsimuses  pressikonverentsil pärast Viini tippkohtumist.
USA välisminister John Kerry (vasakul), Venemaa välisminister Sergei Lavrov (paremal) ja Staffan de Mistura, Süüria ÜRO esindaja Süüria küsimuses pressikonverentsil pärast Viini tippkohtumist. Foto: SCANPIX

Süüria mõõduka opositsiooni liikmed nimetasid täna maailma liidrite ambitsioonikat Süüria poliitilise ülemineku kava ebarealistlikuks.

Seitsemeteistkümne riigi, ÜRO, Euroopa Liidu ja Araabia Liiga esindajad jõudsid eile kokkuleppele Süüria üleminekuprotsessi ajakavas.

Kohtumise lõppkommünikees teatati, et eesmärk on tuua Süüria valitsus ja opositsioon läbirääkimistele 1. jaanuariks.

Saksa välisministri Frank-Walter Steinmeieri sõnul lepiti kokku 18 kuu pikkuses üleminekuperioodis ning üleminekuvalitsuse moodustamises kuue kuu jooksul. Enne 1. jaanuari loodetakse jõuda ka relvarahuni.

Süüria opositsioonilise Rahvuskoalitsiooni liige Anas al-Abdeh nimetas Viini kohtumise avaldust ebaselgeks, ent edusamme märkivaks.

«Relvarahu on põhimõtteliselt hea asi, sest see leevendab inimeste kannatusi. Olulisim on siiski jälgida selle elluviimist,» sõnas Abdeh.

Samuti Süüria Rahvuskoalitsiooni kuuluv Samir Nashar nimetas Viini rahuplaani frustreerivaks ja ebarealistlikuks, lisades, et see ei too kaasa poliitilist lahendust riigis.

«Kuidas nad saavad oodata pärast kõike Süürias juhtunut inimestelt üksteise tänaval suudlemist?» küsis ta.

Olukorras, kus miljonid on pidanud kodudest lahkuma ja Süüria taristu on hävitatud, vajab Süüria ausate ja vabade valimiste korraldamist palju rohkem aega, sõnas ta.

Nashar hoiatas, et Viini avaldusest puudub ülestõusu üks peamisi eesmärke - president Bashar al-Assadi lahkumine - ning see tugevdab pühasõdalaste väiteid, et rahvusvaheline kogukond haub süüria rahva vastu vandenõud.

«See on suurim hoop...see on kingitus Daeshile ja äärmuslusele,» sõnas Nashar, kasutades sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik araabiakeelset nimetust.

Iraani ametnik ütles pühapäeval, et mitu Viini kõnelustel osalenud riiki üritas kõrvaldada Assadi tulevastelt valimistelt Süürias, ent islamivabariik nõudis selle nõudmise väljajätmist.

Süüria valitsuse sallitud opositsioonilise Demokraatliku muutuse rahvusliku koordinatsioonikomitee (NCCDC) juht Hassan Abdel Azim ütles, et Viinis pandi paika praktiline plaan.

«Oleme nõus kõigega, mis Viinis juhtub ja on kooskõlas NCCDC nägemusega poliitilisest lahendusest,» sõnas Azim.

Ta hoiatas, et protsess on avatud muudatustele.

Usaldustloovad meetmed, sealhulgas relvarahu, vangide vabastamine ja abi kohaletoimetamine on kõik sammud, mis sillutavad tee üleminekuperioodile, tugeva valitsuse loomisele ja valimiste korraldamisele, sõnas Azim.

Süüria põhja- ja loodeosas võitleva Fursan al-Haqi brigaadi juht Fares Buyush nimetas Viini otsuseid reaalsusest kaugel olevateks, lisades, et relvarahu on väga raske jõustada.

Ülestõusurühmituse 101. diviis pressiesindaja Asaad Hanna nimetas Viini eesmärke - sealhulgas relvarahu - reaalsusest hälbivaks.  «Asjaolu, et rahvusvaheline kogukond korraldab pressikonverentsi, ei tähenda, et nad kavatsevad Daeshi peatada,» sõnas ta.

Hanna sõnul jätkub Süürias ülestõus.  «Kuidas on võimalik kõrvale jätta kohapealseid otsustajaid, kes peaksid relvarahu ellu viima?» küsis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles