Kokkuvõte: mida teame siiani veretöö korraldajatest?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pariisis toimusid reede õhtul terrorirünnakud.
Pariisis toimusid reede õhtul terrorirünnakud. Foto: JACQUES BRINON/AP

Reede õhtul Pariisis terrorirünnakute toimepanijatest on identifitseeritud kolm meest, kes olid Prantsusmaa kodanikud. Ametlikult kinnitamata andmetel olid vähemalt kaks terroristi jõudnud Euroopasse koos põgenikega läbi Kreeka. 

Infokilde veresauna korraldajatest on palju, kuid oluline on mainida, et võimude poolt on ametlikult kinnitust leidnud kolme mehe isikud. Nendest ühe nimi on ka avalikult välja öeldud.

Prantsuse parlamendisaadik ja Chartresi linnapea Jean-Pierre Gorgesi kinnitusel oli üks end pommivöö abil õhkinud mees 29-aastane Omar Ismail Mostefai. 

Uudisteagentuur AFP vahendab, et mees tuvastati kontserdimajast leitud sõrme abil. 29-aastane Mostefai oli üks kolmest terroristist, kes end pärast 89 inimese tapmist õhku lasi.

Mostefai sündis 1985. aasta 21. novembril Pariisi eeslinnas, Jean-Pierre Gorgesi kinnitusel elas Pariisist edelas asuvas Chartresi linnas vähemalt kuni 2012. aastani. 

Mostefaid on varasemalt karistatud väiksemate kuritegude eest, vangi ei ole teda kordagi saadetud.

Tapja isa, mõni aasta vanem vend ja teised talle usutavasti lähedased inimesed võeti eile õhtul ülekuulamiseks vahi alla ja nende kodud otsiti läbi. Vend rääkis, et ei ole Mostefaiga aastaid suhelnud ning ta ei oleks eales uskunud, et tema vend on radikaliseerunud.

AFP allikate teada uurib politsei praegu, kas mees võis möödunud aastal Süürias viibida.

Belgia prokurör väitis AFP vahendusel, et end pommivööga õhkinud kaks terroristi olid Brüsselis elavad prantslased.

Viimase info kohaselt võisid Pariisi rünnakutega seotud olla kolm venda.   

Üks vendadest hukkus reede öösel korraldatud rünnakutes, ütlesid allikad. Teine on Belgias kinni peetud, kuid pole selge, kas ta osales veretöös või mitte. Kolmanda asjus pole selge, kas ta võttis rünnakust osa ja hukkus, või viibib veel vabaduses, lisasid allikad.

Esimene võitleja, kes end Stade de France'i staadioni lähistel õhkis oli end Kreeka ametnikele süürlaseks nimetanud mees, kes saabus üheskoos migrantidega Kreekale kuuluva Lerose saarele 2. oktoobril, kus talle väljastati ajutine pass Ahmad Almohammad nimele. Passil olevad sõrmejäljed kattusid Stade de France'i juures end õhku lasknud terroristi omaga, vahendas CNNi ajakirjanik Christiane Amanpour Prantsuse valitsusallika sõnu.

Guardian kirjutab, et passis 25-aastaseks märgitud Almohammad jõudis Serbiasse 7. oktoobril. Serbias taotles ta ka asüüli. Pärast seda liikus ta Kesk-Euroopa suunas läbi Horvaatia ja Austria. 

Kreeka ajalehe Protothema andmetel reisis ta koos teise mehe, Mohammed Almahmodiga. Jällegi, ei Kreeka ega Prantsusmaa võimud ei ole seda kinnitanud. 

Kaks teist terroristi, kes end staadioni lähistel pommivöödega õhkisid, omasid CNNi andmetel võltsitud Türgi passe.

Kaheksast ründajast seitse on surnud. Pariisi politsei teatas pärast rünnakute korraldajate auto leidmist, et tõenöoliselt on üks terrorist pääsenud põgenema. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles