Eksperdid: terroristid muutsid Pariisi rünnakuteks taktikat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinik Pariisis.
Politseinik Pariisis. Foto: CHRISTOPHE ENA/AP

Pariisis reedel sooritatud terrorirünnakutes kasutati Prantsusmaal esmakordselt pommiveste ning need valmistas väga oskuslik professionaal, kes võib veel viibida Euroopas vabaduses, ütlesid luure- ja julgeolekueksperdid.

Kõik seitse rünnaku sooritajat kasutasid täpselt ühesuguseid pommiveste ega kõhelnud end õhku laskmast, mis on Prantsusmaad rünnanud pühasõdalaste seas uudne. Londonis 2005. aastal korraldatud rünnakutes asetati lõhkekehad seljakottidesse.

«Pommivestide jaoks läheb vaja sõjamoonaspetsialisti. Usaldusväärne ja efektiivne lõhkekeha pole miski, mida saab teha ükskõik kes,» ütles anonüümsust palunud Prantsuse endine luureülem AFP-le.

«Sõjamoonaspetsialist on keegi, kes on harjunud lõhkeainetega töötama ning kes teab, kuidas neid teha ja asetada (komponente) viisil, et pommivöö või -vest poleks niivõrd kohmakas, et isik (kandja) ei saa end liigutada,» ütles allikas. «Lisaks ei tohi see kogemata plahvatada.»

Prantsuse võimude sõnul kasutati vestides TATPd ehk atsetoon-peroksiidi, mis on amatööride jaoks lihtsasti valmistatav, kuid väga ebastabiilne. Vestides peitusid ka patarei, õhkamisnupp ja šrapnell vigastuste arvukuse suurendamiseks.

«Nad ei toonud neid veste Süüriast. Mida rohkem sa neid pommiseadeldisi raputad, seda rohkem riskid kuhjuvad,» lausus endine luureülem. «On väga tõenäoline, et ta on siin - Prantsusmaal või Euroopas; üks või mitu inimest, kes naasid pühasõdalaste aladelt, kus nad neid oskusi õppisid.»

AFP küsitletud kolme spetsialisti sõnul on tõenäoline, et vestid valmistas keegi, kes ei kuulunud rünnaku seitsme sooritaja hulka. «Lõhkeainespetsialist on liiga väärtuslik. Tema ei osale kunagi rünnakutes,» ütles Prantsuse välisluureagentuuri DGSE endine juht Alain Chouet. «Seega on ta veel kuskil elus.»

«Pommitegija pole kahuriliha,» ütles DGSE endine ametnik ja nüüd turvafirmas töötav Pierre Martinet. «Ta on seal suitsiidivestide tegemiseks ning selleks, et võimaldada teistel  tegutseda.»

Pommivesti tegemine on äärmiselt keeruline, lausus endine luureülem. «Selle valmistamiseks tuleb läbida nädalaid kestev väljaõpe ning tööd tuleb teha «meistri» pilgu all. See on täppistöö.»

Prantsusmaal toimub 30. novembrist 11. detsembrini maailma liidreid koondav Pariisi tippkohtumine, millele järgnevad uusaastapidustused ja 2016. aastal 10. juunist 10. juulini jalgpalli Euroopa meistrivõistluste finaalturniir.

«See on väga murettekitav,» lausus anonüümsust palunud endine luureülem. «Kõik teenistused on pinevas ootuses.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles