Igor Taro Ukraina päevik: 15.11.2015

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mil.gov.ua

Lõppeva nädala teises pooles on Venemaa poolt relvastatud ja toetatud terroristide tegevus Ida-Ukrainas oluliselt aktiviseerunud ning toonud endaga kaasa üle pika aja olulisi kaotusi mõlemal poolel.

Näiteks laupäeva seisuga oli eelneva öö sündmustes hukkunud viis ukraina sõjaväelast ning viimasel ööpäeval veel üks. Haavatuid-vigastatuid on kümnetes. Kui ma viimati päeviku sissekannet tegin, siis olid vastavad näitajad olnud pikemat aega nullis.

Suurem aktiviseerumine toimus reedel, ööl vastu laupäeva. Reede hilisõhtul hakkasid tulema ka esimesed ärevad teated hukkunutest. Arusaadavalt jäid need Pariisis toimunu varju ja just sellepärast ongi hetkel oluline neile pöörata tähelepanu.

Kui võrrelda eelmist ja praegust kaarti, siis on muutus koheselt nähtav. Eelmisel korral, mis oli Ukraina kohalike valimiste esimese vooru toimumise päev, polnud relvastatud kokkupõrkeid terve rinde ulatuses üldse märgitud.

Mis okupeeritud alasid puudutab, siis seal on omad probleemid inimestel kahe rivaalitseva grupeeringu DNRi ja LNRi vahet liikudes. Debaltseve äärelinnas panid nad omavahelise «tollipunkti» üles ja koguvad maksu kaupade pealt, mille osas on kahtlus, et see läheb müügiks. Donetski kambajõmmi Zahhartšenko teatel on nad sellise maksukogumisega 30 miljonit grivnat kokku ajanud.

Praegu näeme, et tulevahetusi on taas toimunud kõikjal. Alates Mariupolist lõunas kuni Luganski ümbruseni põhjaosas. Kolm suuremat lahingut on olnud Novozvanivka kandis Popasna lähistel (Luganski oblast), Krasnõi Partizani ja Verhnjotoretske vahel (Donetskist kirdes) ja Novotoškivske (Luganski-Lõssõtšanski tee T1303 ehk «Bahmutka» mnt.). Kõigil kolmel juhul on vastase luure-diversiooniüksus üritanud imbuda eraldusjoone kaudu ukraina vägede kontrollitavale alale või mööduda ukrainlaste kontrollpostides mööda kõrvalteid.

Novozvanivkas oli tegu kuni 20-pealise karjaga, mis algul proovis minna frontaali ja seejärel tiivata ukrainlasi vasakult, kuid löödi tulega tagasi. Novotoškivske kontrollpostist nr. 29 prooviti mööduda väikest rada pidi. Mõlemal juhul jäi ka paar laipa maha, koos vene dokumentide, pangakaartide, sõjaveterani pensionifondi tõenditega jms. Krasnõi Partizanist, mis on Donetski ja Horlivka vahelisel teel oli katse rünnata Verhnjotoretske kindlustatud positsioone – seal läksid lisaks soomukite pardarelvadele kasutusele ka 82-mm miinipildujad, mis – meenutame – peaksid olema nüüdseks juba kokkupuutejoone lähistelt eemaldatud.

Ukrainlased kandsid kaotusi enamjaolt seoses miinipildujatulega, mis tuli nende positsioonidele Avdiivka kandis. Seal on olnud seda ka varem, möödunud aegadel, aga vaikuseperioodil ilmselt tekkis valvsuse kaotus. Avdiivka asub praktiliselt Donetski linnapiiril, põhjaküljel. Mõne kilomeetri kaugusel on Putilovi transpordisõlm ja selle lähedal metsamassiiv, kust ka seekord miinid tulid. Väidetavalt oli tegu ka 120-mm kaliibri miinidiga, nii et üpris räige Minski kokkulepete rikkumine.

Selliseid väiksemaid ja sihitumaid tuleavamisi oli praktiliselt terve joone ulatuses: Stanitsa Luganskaja, Horlivka, Donetski põhja-lääne serv terves ulatuses, Mariupolist kirdes Lomkyne suunal.

Donetski lääneserval fikseeris vaatluskaamera kolme reaktiivmürsu tulistamise Staromõhailivka poolt Krasnogorivkasse. Avaldatud videopildid on näha võimsad sähvatused, mis on Gradi süsteemile iseloomulikud. Kõik see toimus väga sünkroonis ja koordineeritult, nii et tegu pole ilmselgelt juhusliku isetegevusega kohalike jõugupealike poolt.

Ja kõige selle taustal tegi Putin avalduse, et Minski kokkulepete täitmisega on kõik korras. Pariisi rünnakute järel esines mitu vene välispoliitika parlamenditaseme kõneisikut selliste avaldustega, et nüüd peaks Lääs hakkama Moskvaga koostööd tegema ja muuhulgas ka Ukrainale «normaalse tehnilise valitsuse» ametisse panema. Neil olid sellised lootused ka Süüria kampaania alguses, nüüd on sellesuunaline ootus kuidagi liiga läbinähtav.

Ukrainas käib täna muide kohalike valimiste teine voor, kus hääletatakse neid linnapäid, kes esimeses voorus absoluutset enamust kokku ei saanud. Osavõtt on esialgsetel andmetel äärmiselt madal ja isegi on kostnud ettepanekuid, et äkki peaks linnapeade puhul sellest kohmakast süsteemist loobuma.

Mis okupeeritud alasid puudutab, siis seal on omad probleemid inimestel kahe rivaalitseva grupeeringu DNRi ja LNRi vahet liikudes. Debaltseve äärelinnas panid nad omavahelise «tollipunkti» üles ja koguvad maksu kaupade pealt, mille osas on kahtlus, et see läheb müügiks. Donetski kambajõmmi Zahhartšenko teatel on nad sellise maksukogumisega 30 miljonit grivnat kokku ajanud.

Ukraina omalt poolt üritab takistada olmekaupade sissevedu salakaubana okupeeritud aladele. Aeg-ajalt võetakse kinni mõni «partisan», kes on tulnud pärast pikka terroritegevust kodukanti puhkama. Ukraina sai sel nädalal ka kaks mürsuradarijaama AN/TPQ-36, mis suudavad tuvastada väljalastud mürske ja miine kuni 24 km raadiuses, lokaliseerida vastase patarei asukoha ning edastada koordinaadid selle hävitamiseks. Midagi ikka, kuigi nii pika rindejoone peale on kaks jaama muidugi vähevõitu. Eestil polevat selles osas ka jalaga segada, aga see on juba teine teema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles