Investorid hülgavad väärismetalle

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kullakangid West Pointi hoidlas USAs.
Kullakangid West Pointi hoidlas USAs. Foto: SCANPIX

Novembris on USA börsil kaubeldavatest väärismetallidega seotud fondidest lahkunud 1,12 miljardit dollarit, teatab Bloomberg ja hindab, et fondid jäävad sel kuul, nagu juuliski, tõenäoliselt kahjumisse.

Kulla hind on kukkunud neljandat nädalat järjest, sest USA föderaalpanga Fedi juht Janet Yellen on andnud mõista, et intressimäärade tõstmine jõuab aina lähemale. See vähendab väärismetallide atraktiivsust investeeringuna, teatab agentuur.

Veel kuu aega tagasi voolas investorite raha väärismetallifondidesse, sest arvati, et globaalse majanduse, esmajoones Hiina probleemid sunnivad Fedi hoidma intressimäärasid samal tasemel. «Situatsioon on muutunud seoses tööjõuturu tugevnemisega ja Yelleni avaldustega,» rääkis agentuurile Donald Selkin, kolme miljardi dollari suurust fondi majandava ettevõtte National Securities peastrateeg.

Oktoobri keskpaigast alates on kulla hind tulevikutehingutes kukkunud 8,6 protsenti, jõudes 12. novembril 1073 dollarini untsist, mis on viie aasta madalaim hind. Barclays' analüütikud ennustavad, et kõrgemate intressimäärade ja madala inflatsiooni tingimustes kukkumine jätkub ning et kulla hind aasta pärast võiks olla 1030 dollarit untsist.

Samuti on languses pallaadiumi, plaatina ja hõbeda tulevikutehingud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles