Iraagi valitsustupik leidis lahenduse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi peaminister Nuri al-Maliki saab tänu võimuleppele teist ametiaega alustada.
Iraagi peaminister Nuri al-Maliki saab tänu võimuleppele teist ametiaega alustada. Foto: SCANPIX

Iraagi poliitikud paistsid eile viimaks lahendavat kaheksa kuud väldanud poliitilise ummikseisu, kui sunniitide toetatud allianss Iraqiya nõustus osalema peaminister Nuri al-Maliki valitsuses.

See peaks tähendama, et uues võimuliidus on esindatud nii Iraagis enamuses olevad šiiidid kui ka sunniidid ja kurdid. Sunniitide kaasamise abil loodetakse ära hoida uut sektidevahelise vägivalla lainet, milles pärast USA sissetungi hukkus kümneid tuhandeid inimesi, vahendas Reuters.

Obama administratsioon nimetas eilset arengut suureks sammuks Iraagi jaoks.

Oodatava võimuleppe kohaselt jääb Maliki peaministriks ja kurd Jalal Talabani presidendiks. Ekspeaministri Iyad Allawi juhitud Iraqiya ridadest tuleks parlamendi spiiker ja välisminister.

Iraqiya liikmed kohtuvad täna, et leida lahendus veel viimastele erimeelsustele ja valida endi seast kandidaat spiikri kohale, ütles Reutersile anonüümne Iraqiya parlamendisaadik.

Täna peaks alles teist korda pärast märtsikuiseid üldvalimisi kokku tulema ka parlament.

Kevadistel valimistel sai Iraqiya parlamendis kaks kohta rohkem kui Maliki šiiitlik Rahvusallianss. Kummalgi polnud aga enamuseks piisavalt kohti, mis sundis neid valitsuse moodustamiseks läbirääkimisi alustama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles