Islamiriigi pantvangis olnud ajakirjanik: Euroopa ülereageerimine, viha ja hirm on vesi Islamiriigi veskile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Hénin koos perega pärast Islamiriigi käest vabanemist
Nicolas Hénin koos perega pärast Islamiriigi käest vabanemist Foto: SCANPIX

Prantslasest ajakirjaniku Nicolas Hénini arvates ei suuda lääneriigid äärmusrühmitusest Islamiriik enne jagu saada, kui Süüria president Bashar al-Assad kukutatakse.

Hénin kirjutas Briti väljaandes The Guardian, et oli Islamiriigi käes kümme kuud vangis ning džihadiste ei huvita, mida eurooplased nende vastu ette võtavad.

«Nii nagu kõik prantslased, olen ka mina šokeeritud Pariisis juhtunust, kuid ma näen juhtunut teisti, kuna mul on džihadistidega isiklik kogemus. Midagi sellist oligi neilt oodata,» teatas ajakirjanik.

Hénini arvates ei tunta Euroopas tegelikku Islamiriiki, vaid ainult nende räiget propagandat.

Ajakirjaniku sõnul puutus ta vangistuses kokku ka  Islamiriigi kuulsa võitleja Džihaadi-Johniga, kes esineb julmadel hukkamisvideotel.

Hénini teatel on Islamiriigil välja kujunenud, milliseid sõnumeid nad edastavad ja nende arusaamad ei sobi kokku ülejäänud maailma omadega. Džihadistid on suurepärased manipuleerijad ja propagandistid, kes oskavat islamist välja noppida just selle, mis neile vajalik ja kasulik on.

Hénini arvates on Islamiriik oma võidus veendunud, arvates et nad võitlevad maailma kõikide moslemite eest.

«Euroopa ülereageerimine, hirm, viha, rassiline vihavaen ja võõrviha on vesi nende veskile. Nende arvates ei saa moslemid elada koos teiste rahvaste või vähemustega. Džihadistidele on vastukarva näiteks telepildid Saksamaalt, kus võetakse põgenikke vastu ja kes loodetakse assimileerida,» selgitas prantslane.

Hénini arvates ei peaks Prantsusmaa vastama Islamiriigi terrorile omapoolse lausterroriga selle rühmituse poolt valitsevatel aladel, sest siis hukub palju tsiviilisikuid ja Prantsusmaal võib lähisajal veel terroriakte ette tulla.

Tekib surnud ring, kust väljapääsemine on väga raske.

Prantslase sõnul ootab Islamiriik lääneriikide «vigu», et neid ära kasutada.

«Islamiriik näeb hea meelega Euroopas vastuolusid, mis võivad viia lagunemiseni. Kui riik või riikide ühendus on nõrgenenud, siis on lihtsam sinna siise imbuda ja seda vallutada,» selgitas Hénin.

Prantsuse ajakirjaniku arvates on Islamiriigil nõrk koht, milleks on äärmusideoloogia. Paljud džihadistid, kaasa arvatud Džihaadi-John peavad end Allahi asemikuks maa peal.

Hénini arvates võib Islamiriigi võitlejatele saada saatuslikuks just ülbus, kuid näiteks ka see, kuidas nad kohtlevad pantvange.

«Grupp prantsuse keelt kõnelevaid džihadiste teatas pantvangidele, kelle seas olin ka mina, et nad raiuvad meil pead maha ja topivad need siis meile p****e ning teevad sellest video. Nad läksid sellest lausa eufooriasse. Kui nad lahkusid hakkasime naerma, sest nad käitusid nii jaburalt. Ühesõnaga, lollid ja ülbed,» meenutas ajakirjanik.

Hénini arvates ei ole põhiprobleemiks Islamiriik, vaid Süüria president al-Assad, kellest kõik alguse sai.

«Niikaua kui al-Assad on võimul, ei ole Islamiriiki võimalik hukutada. Ja niikaua kui al-Assad on võimul toimuvad Euroopas rünnakud. Ma ei usu, et esmalt peaks tegelema Islamiriigi ja siis al-Assadiga, pigem vastupidi. Islamiriigi vastu võitlejate seas on üsna palju neid, kes tegelikult tahavad al-Assadi võimu juurde jäämist,» nentis ajakirjanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles