Kohtumine vene marurahvuslasega Minskis algas kaklusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Starikov
Nikolai Starikov Foto: SCANPIX

Üks Russkii Mir'i (Vene maailma) ideolooge ja liikumise Antimaidan liidritest Nikolai Starikov pidas eile Minskis kohtumise oma toetajatega. Üritus ei jõudnud korralikult alata, kui Noor Rinde aktivistid tõusid saalis püsti ja nõudsid Starikovi lahkumist riigist. Selle peale lasid vene natsionalistid noorte peal rusikad käiku ja viskasid nad saalist välja.

Vahejuhtum sai alguse, kui Valgevene demokraatiat edendava noorteorganisatsiooni Noor Rinne aktivistid skandeerisid Starikovile: «Kohver, rongijaam, Venemaa.» Selle peale tormasid noorte juurde erariietes mehed, kes võtsid nad kinni ja toimetasid saalist minema. Osa sai isegi peksa, mille peale nii mõnigi uudishimulik lahkus ürituselt.

Kohtumisel Starikoviga levitati ukraina- ja valgevenevastast kirjandust, märkis oma Facebooki kontol Ivan Shyla.

«Siin on tõeline Russki Mir. Kohti ei jätku, istun teisel korrusel. Ümberringi on noored poisid ja jõmmid. Tulid ise siia. Kahetseti, et ei õnnestunud noorrindlastele peksa anda. Kui Starikov rääkis, et pärast noorrindlaste väljaviskamist muutus õhk «puhtemaks», kostus saalist aplaus.»

«Armastan väga Valgevenet, Ukrainat ja Venemaad. Mina usun, et nad kõik on üks rahvus. Mul ei ole vendi ega õdesid, aga saalis on piisavalt kohalolijaid. Kujutage ette, et te räägite - «Armastan oma õdesid ja vendi» – ja teile vastatakse -  «Jaa, olete vennafoob, õefoob (братофоб, сестрофоб)». Te ju ise räägite, et üks pere. Väärastunud loogika. Mina suhtun austusega valgevenelaste riiki, valgevenelaste identiteeti ja leian, et see on üks osa suurest Vene identiteedist,» rääkis Starikov kohtumisel.

Samuti tuletas Vene propagandist kohtumisel meelde Nobeli laureaati Svetlana Aleksejevitši: «Väga kurb on kuulda, et inimene, kes sai selle preemia, langeb sellisele tasandile, öeldes, et kogu Vene rahvas, kellest osa on kindlasti, ja valgevenelased on orjad. Vaja on kuidagi oma rahvast armastada.» Eelnevalt, oktoobri alguses ühes Moskva raamatupoes esinedes sarjas ta Nobeli komiteed, et too pärjas «CIA palvel» Aleksejevitši kirjandusauhinnaga.

Selle aasta alguses plaanis Starikov viia läbi Minskis kolm suurt kohtumist, ent Valgevene üldsuse vastuseisu tõttu tühistati need. Kohtumised viidi üle Moskva Majas asuvasse raamatupoodi ja võeti tugeva valve alla.

Üritusele kogunesid pensionärid ja Minski ülikooli tudengid. Viimastele lubati ülikoolis anda paar puhkepäeva. Kohtumisi organiseeris Vene ajakirjanik Komsomolskaja Pravdast Galina Sapožnikova, keda Leedu on tunnistanud ebasoovitavaks isikuks. Talle on määratud viieaastane sissesõidukeeld riiki.

Starikov on tuntud oma ukraina- ja valgevenevastaste väljaütlemiste poolest, kui jutt läheb slaavi rahvaste (st valgevenelaste ja ukrainlaste - toim)  püüdele vabaneda Vene eestkoste alt. Ta on üks Antimaidani liikumiste liidritest, toetab täielikult Krimmi anneksiooni ja Vene agressiooni Donbassis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles