Juncker pakkus Putinile tihedamaid kaubandussuhteid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Claude Juncker ja Vladimir Putin
Jean-Claude Juncker ja Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker saatis neljapäeval Vene presidendile Vladimir Putinile kirja, milles pakkus Ukraina vaherahu täieliku jõustumise korral tihedamaid kaubandussidemeid Euroopa Liidu ja Venemaa juhitava majandusühenduse vahel.

Arenenud tööstusriikide ühenduse G20 kohtumise järel Türgis Antalyas rõhutas Juncker, kui tähtsaks ta peab häid kaubandussuhteid ELi ja Moskva vahel, mis tema hinnangul kahetsusväärsel moel ei ole saanud viimase aasta jooksul areneda.

Ta ütles, et on palunud komisjoni ametiisikutel uurida võimalusi ELi ja endistest nõukogude vabariikidest koosnevat Euraasia Majandusliitu omavahel lähendada.

«Otsus selle kohta, millistel tingimustel me saame sel rajal edasi liikuda, on Euroopa Liidu liikmesriikide kätes ja peab eelkõige olema sünkroniseeritud Minski lepete jõustamisega,» kirjutas Juncker Minski rahulepetele viidates.

Kreml reageeris ettepanekule jahedalt, nimetades Junckeri ettepanekuid ebarealistlikeks.

«See seostamine Minski lepete täitmisega, eriti praegustes oludes, kus me näeme Kiievi soovimatust neid järgida .... on vaevalt küll kohane või võimalik,» vahendas Putini pressiesindaja Dmitri Peskovi sõnu Interfax.

Leedu välisminister Linas Linkevičius ütles end olevat üllatunud kirja üle, mis tema sõnul ei peegelda EL-i liikmesmaade ühist seisukohta ega viita kordagi Venemaa vastu seoses Krimmi annekteerimise ja Ida-Ukraina destabiliseerimisega kehtestatud sanktsioonidele.

«See on tema isiklik arvamus ja kaugeltki mitte ELi ühine poliitika. Loodame kuulda ELi vastutava isiku suust seisukohta, mis ei lõhesta, aga konsolideerib,» ütles Linkevičius.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles