ISISel on rohkem raha, kui senini arvati

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venelaste poolt pommitatud terroristide kontrolli all olev naftatöötlemistehas Süürias.
Venelaste poolt pommitatud terroristide kontrolli all olev naftatöötlemistehas Süürias. Foto: SCANPIX

Terrorirühmitusel Islamiriik ehk ISISel on peale nafta ka muid suuri tuluallikaid alates inimestelt väljapressimisest kuni viljakate farmide äravõtmiseni, kirjutab ajakiri Bloomberg Businessweek värske numbri kaaneloos.

USA rahandusministeeriumi hinnangul on ISISe naftatulud 500 miljonit dollarit aastas. Lisaks usutakse, et kalifaadil on varasid 500 miljoni kuni miljardi dollari väärtuses, mis võeti eelmisel aastal Iraagi pankadest.

Reaalset sularaha saab ISIS nn maksude korjamisel. Näiteks lubavad nad politseinikel, sõduritel ja õpetajatel «patuste» režiimi all töötada, aga seda tasu eest. Andeksandmist tõendab spetsiaalne ID- kaart, mille hind on 2500 dollarit ning seda tuleb igal aastal 200 dollari eest uuendada.

Vaieldamatult kõige alahinnatum on raha, mida ISIS teenib vallutatud alade viljakatest farmidest. Juba enne esimese traktori käivitamist võttis terrorirühmitus Iraagi viljaaitadest ainuüksi nisu 200 miljoni dollari eest. Nüüd kontrollivad sõdalased Tigrise ja Eufrati jõgede orgudes põlde, mis on andnud umbes kolmandiku Iraagi nisu ja peaaegu 40 protsenti odrasaagist. Pärast saagi koristamist on võimalik see saak müüa 200 miljoni dollari eest aastas.

Kuidas korraldada õhurünnakuid põldudele, küsib ajakiri retooriliselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles