Diplomaat: islam on sajandeid Euroopa kultuuri osa olnud

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Burkades mosleminaised.
Burkades mosleminaised. Foto: SCANPIX

Teenekas diplomaat ja Eesti üks välispoliitika ülesehitajaid Riina Kionka ütles ETV saates «Kahekõne», et islam on aastasadu Euroopa kultuuri osaks olnud.

«Euroopa peab peeglisse vaatama ja aru saama, et islami kultuur on aastakümneid kui mitte -sadu olnud ka osa Euroopa kultuurist,» ütles ta. «Seda on väga raske tunnistada ja eriti poliitikutel, sest vastupidine argument on populistlik ja toob hääli.»

«Aastasadu on olnud Euroopas ka islami kultuuri, täiesti integreeritult ühiskonna sisse, ja see on ainult viimased kümme aastat, kui on olnud üks väike marginaalne osa, kes on läinud vägivaldseks,» kirjeldas Kionka moslemikogukonnas toimunud muutust.

Diplomaat rääkis, et terrorioht ei ole rahvuse ega usu küsimus. «On teisi usuliike, kus on ka fundamentaliste ja islam ei ole selles mõttes erand,» ütles ta. Kionka arvates on oluline, et Euroopa moslemid ei tunneks end ühiskonnas kõrvalseisjatena. «Kui inimesed ei tunne ennast väljatõrjutuna, siis selle fundamentalistliku idee atraktiivsus kaob,» ütles ta.

Suurenenud moslemihirmu põhjusena nimetas diplomaat, et Euroopa on kaotanud usu iseendasse.«See väljendub suures osas hirmus selle vastu, mis on teistmoodi või mida peetakse teistmoodi nähtuseks,» rääkis ta.  «Kui tembeldada teatud usuliik või grupp inimesi selleks teiseks, siis see on automaatselt hirmu tekitaja, aga me võime teistmoodi ka suhtuda.»

Alternatiivina näeb Kionka Euroopa põhiväärtuste eest seismist – nendeks on tema sõnul näiteks inimõiguste kaitse ja õigusriiklus, mille rõhutamine aitaks sallivusel uuesti tekkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles