Euroopa Komisjon tegi ettepaneku ELi luureagentuuri loomiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni maja.
Euroopa Komisjoni maja. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon tegi täna seoses nädalataguste Pariisi terrorirünnakutega ettepaneku luua kogu ELi hõlmav luureagentuur.

Ettepanek on seotud 129 inimese elu nõudnud veresaunaga, mis on tekitanud küsimuse, kuidas said rünnakute läbiviijad märkamatult läbi mitme Euroopa riigi reisida, ehkki nad ei teinud oma äärmuslikest vaadetest saladust.

Pariisi terrorirünnakuid ja nendega seotud üldisemaid julgeolekuküsimusi kogunesid reedel Brüsselisse arutama EL-i siseministrid.

«See kohtumine on äärmiselt tähtis: pärast Charlie Hebdod tegin ma ettepaneku, mis lõpuks viidi ka ellu, luua Europolis terroritõrjekeskus,» ütles Euroopa Komisjoni rändevolinik Dimitris Avramopoulos Brüsselis ajakirjanikele. «Minu arvates on nüüd tulnud hetk astuda veel üks samm ja panna alus Euroopa luureagentuuri loomisele.»

Saksamaa kiirustas aga plaani vastu sõna võtma, öeldes, et see rikuks Euroopa riikide suveräänsust. Paljud EL-i riigid on olnud seni tõrkunud luureinfot teistega jagama.

Saksamaa kiirustas aga plaani vastu sõna võtma, öeldes, et see rikuks Euroopa riikide suveräänsust. Paljud EL-i riigid on olnud seni tõrkunud luureinfot teistega jagama.

«Me ei tohiks koondada energiat uue Euroopa luureagentuuri loomisele,» ütles Saksa siseminister Thomas de Maizière. «Ma ei kujuta ette, et me oleksime valmis loobuma oma rahvuslikust suveräänsusest. Me peaksime keskenduma olemasolevate institutsioonide vahelise infovahetuse parandamisele – see oleks tõeline julgeolekuvõit.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles