Venemaa ja Jaapan klaarivad puntras suhteid

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedev Kunaširi saarel.
Dmitri Medvedev Kunaširi saarel. Foto: SCANPIX

Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev ja Jaapani peaminister Naoto Kan kohtuvad nädalavahetusel ning ilmselt arutavad liidrid ka saaretüli käigus teravnenud suhteid.

Kreml tegi enne Medvedevi ja Kani kohtumist Yokohamas avalduse, milles kinnitas, et Venemaa seisukoht saaretüli osas pole muutnud. «Sellistel kohtumistel on jäänud Venemaa positsioon muutumatuks,» kinnitas Medvedevi pressiesindaja Natalia Timakova uudisteagentuurile AFP.

Medvedev külastas möödunud kuul Jaapani hoiatusi trotsides esimese Venemaa Föderatsiooni presidendina Vaikses ookeanis asuvaid vaidlusaluseid saari, mida Venemaal tuntakse Lõuna-Kuriilidena ja Jaapanis Põhjaterritooriumina ning mis peale külluslike kalavete peidavad endas väidetavalt ka rikkalikke nafta-, gaasi- ja mineraalivarusid.

Vaid neli tundi aheliku lõunapoolseimal Kunaširi saarel viibinud Medvedevi visiit tõi kaasa Jaapani pahameele ja viimaste aastate teravaima diplomaatilise tüli Jaapani ja Venemaa vahel.

Kuigi kohtumine Medvedevi ja Kani vahel pole ametlikku kinnitust leidnud, sõidab Medvedev G20 kohtumiselt Yokohamasse, kus toimub Aasia ja Vaikse Ookeani Majanduskoostöö (APEC) tippkohtumine. APECi ridadesse kuuluvad nii Venemaa kui ka Jaapan.

«Ma tahaksin talle (Dmitri Medvedevile) esitada Jaapani põhimõttelise seisukoha,» kommenteeris Kan, kelle sõnul soovib Tokyo arutelusid territoriaalküsimuse üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles