Mis juhtus Vene lennukiga Türgis? Viis küsimust ja vastust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsupilv, mis tekkinud Türgi piiril allatulistatud Vene sõjalennukist.
Suitsupilv, mis tekkinud Türgi piiril allatulistatud Vene sõjalennukist. Foto: AP/Scanpix

Eile hommikul Türgi piiri lähedal alla tulistatud Venemaa sõjalennuk on tekitanud rahvusvahelises meedias hulgaliselt infomüra, süüdistusi ja valeväiteid. Postimees teeb lühida kokkuvõtte sellest, mida on toimunust seni teada.

Mis juhtus?

Nii Venemaa kui Türgi kinnitasid, et 24. novembri hommikul tulistas türklaste hävitaja F-16 Süüria-Türgi piirialadel alla Vene ründelennuki Su-24.

Venemaa presidendi Vladimir Putini sõnul oli lennuk umbes kuue kilomeetri kõrgusel ja seda tabas õhk-õhk tüüpi rakett. Masin kukkus alla Süüria provintsi Latakia mägisel rannikualal, piirkonna pärast käib äge võitlus Süüria valitsusvägede ja mässuliste vahel.

Allakukkuv venelaste hävitaja. Foto: AP/Scanpix
Allakukkuv venelaste hävitaja. Foto: AP/Scanpix Foto: Uncredited/AP

Mis sai pilootidest?

Türgi meediasse jõudis kiiresti video sellest, kuidas lennuki kaheliikmeline meeskond masinast katapulteerus. Üks neist sattus läheduses viibinud türkmeeni võitlejate tule alla ja oli juba maapinnale jõudes raskesti haavatud või surnud.

Kolmapäeva hommikul teatas Vene kaitseminister Sergei Šoigu, et teine piloot on elus ja terve ning jõudis ohutult Süüria valitsusvägede kontrollitaval territooriumil asuvasse Vene õhuväebaasi Latakiasse.

Foto: GRAPHIC NEWS

Miks lennuk alla lasti?

Türgi väitel anti riigi lõunaosas Hatay provintsis nende õhuruumi sisenenud kahele lennukile viie minuti jooksul kümme hoiatust ning kästi meeskonnal muuta suunda. Mõlemad lennukid eirasid hoiatusi ja sisenesid kella 09:24 paiku 17 sekundiks ligi paari kilomeetri sügavusele Türgi kohale. (Eesti asub Türgiga samas ajavööndis).

Süüria turkmeenidest võitlejad õnnetuspaiga lähedal õhutõrjekahuri juures poseerimas. Foto: Reuters/Scanpix
Süüria turkmeenidest võitlejad õnnetuspaiga lähedal õhutõrjekahuri juures poseerimas. Foto: Reuters/Scanpix Foto: STRINGER/TURKEY/REUTERS

Üks lennukitest lahkus seejärel Türgi õhuruumist, teise pihta lasi piirkonnas patrullinud türklaste F-16 raketi. Lennuki vrakk kukkus Süüria poolele piiri.

Kas lennuk rikkus piiri?

Türgi sõjavägi avalikustas radaripildi, millelt on nende sõnul näha, kuidas Vene lennuk lendab lühidalt üle nende kõige lõunapoolsema maajupi.

Venemaa president Vladimir Putin vaidles vastu ja väitis, et lennuk viibis tabamuse hetkel umbes üks kilomeeter Türgi piirist eemal Süüria kohal. Rusud kukkusid alla piirist ligi nelja kilomeetri kaugusele.

«Objektiivsete vaatlusandmete analüüs näitab kindlalt, et mingit Türgi õhuruumi suveräänsuse rikkumist ei toimunud,» teatas Vene kaitseministeerium. Lisaks viitasid venelased, et hoopis türklaste hävitaja ise tunginud Süüria õhuruumi.

Kuidas reageeris maailm?

Venemaa president nimetas türklaste tegevust «noahoobiks selga» venelaste võitluses terrorirühmitise Islamiriik (ISIS) vastu. Tema sõnul oli lennuk täitmas sõjalisi kohuseid ning Türgi reaktsioon on ainult vesi terroristide veskile. Putini süüdistused pole täiesti alusetud: ka lääneriigid on varem vihjanud, et riik lubab läbi oma territooriumi liikuda nii Islamiriigile mõeldud varustusel kui elavjõul. Ankara on toetust Islamiriigile eitanud.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov rahustas pessimiste. «Me ei kavatse Türgiga sõdida, meie suhtumine türklastesse ei ole muutunud, kuid meil on tekkinud küsimusi praeguse Türgi juhtkonna tegevuse kohta,» ütles Lavrov pressikonverentsil.

Lavrov märkis, et ta luges üles hulga asjaolusid, mis viitavad Venemaa heale tahtele. «Me oleme alati püüdnud luua Türgi naabritega praktilisi, pragmaatilisi suhteid, ka Süüria kontekstis,» märkis ta.

Venelased Türgi Moskva saatkonna ees meelt avaldamas. Foto: Itar-Tass/Scanpix
Venelased Türgi Moskva saatkonna ees meelt avaldamas. Foto: Itar-Tass/Scanpix Foto: Artyom Korotayev/Artyom Korotayev/TASS

NATO – kuhu kuulub ka Türgi – kutsus kokku erakorralise kohtumise. «Seisame solidaarsuses koos Türgiga ning toetame oma liitlase territoriaalset puutumatust,» lausus ühenduse peasekretär Jens Stoltenberg. Samas kutsus allianss üles kainele ja kaalutletud käitumisele.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles, et kõik peaksid austama riigi õigust kaitsta oma piire. «Põhjuseks, miks varem pole toimunud hullemaid Süüriaga seotud intsidente, on meie kaine meel,» lausus president.  Samas rõhutas ta, et ei soovi olukorda eskaleerida. 

Vaata allpool videot alla kukkuvast venelaste lennukist. 

Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani sõnul ei soovi riik olukorda velegi pingestada. Foto: AP/Scanpix 
Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani sõnul ei soovi riik olukorda velegi pingestada. Foto: AP/Scanpix Foto: Murat Cetinmuhurdar/AP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles