Lavrov: Lõuna-Kuriilid jäävad Venemaa territooriumiks

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Dmitri Medvedev koos Jaapani valitsusjuhi Naoto Kani ja tema abikaasa Nobukoga.
Vene president Dmitri Medvedev koos Jaapani valitsusjuhi Naoto Kani ja tema abikaasa Nobukoga. Foto: SCANPIX

Vene president Dmitri Medvedev kinnitas kohtumisel Jaapani valitsusjuhi Naoto Kaniga oma seisukohta Kuriilide küsimuses.

Välisminister Sergei Lavrov rääkis meediale, et Jaapani valitsusjuht oli kohtumisel väljendanud kahetsust Medvedevi visiidi üle Kuriilide Lõunarühma kuuluvale Kunaširi saarele, vahendas RIA Novosti.

Lavrovi sõnul oli Venemaa teinud selgeks oma seisukoha ehk siis president otsustab ise, millist Venemaa regiooni ta külastab.

«See on meie territoorium ja nii jääb see ka tulevikus,» lisas Lavrov.

«Loodan, et meie Jaapani kolleegid hakkavad suhtuma sellest senisest adekvaatsemalt,» rääkis Lavrov.

Vene välisminister mainis, et kohtumisel oli ka positiivseid tagajärgi.

«President ütles, et parem oleks loobuda emotsionaalsetest avaldustest ja diplomaatilistest žestidest, kuna need ei vii edasi, vaid hoopis vastupidi. Ta tegi ettepaneku muuta lähenemist rahuleppe probleemide arutamisesse ja tuua ettepoole majandus,» jutustas ta.

«Jaapani peaminister nõustus sellega, et meie suhetes tuleb majandust virgutada. Leian, et see on kohtumise heaks tulemuseks,» ütles Vene välisminister.

Nii Moskva kui Tokyo on pretendeerinud Lõuna-Kuriili saartele (tõusva päikese maal nimetatakse neid Jaapani Põhjaterritooriumiks) ja seda Teise maailmasõja lõppemisest saadik, mis Nõukogude Liit saared okupeeris.

Vaidlus saarte üle on takistanud Venemaal ja Jaapanil allkirjastamast rahulepet, mis formaalselt lõpetaks sõjategevuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles