Medvedev: piir tuleb Arktikas paika panna

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev tänasel julgeolekunõukogu koosolekul Kremlis. A
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev tänasel julgeolekunõukogu koosolekul Kremlis. A Foto: AFP / RIA Novosti / Scanpix

Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev nõudis täna Kremlis toimunud julgeolekunõukogu arutelul, et kiiremas korras määratletaks Venemaa mandrilava kaugem piir Arktikas.

Medvedevi sõnul peavad põhjaalad saama alanud sajandil Venemaa strateegiliste ressursside baasiks, vahendas Interfax. «Lähimas päevakorras on mandrilava välispiiri lepinguline kinnistamine ja vormistamine,» ütles president koosolekul, kus pandi paika riikliku Arktika-poliitika alused aastani 2020.

«Meile on ilmtingimata vajalik tugev normatiivõiguslik baas, mis reguleeriks Venemaa tegevust Arktikas. Eelkõige tuleb vastu võtta seadus Venemaa arktilise tsooni lõunapiirist,» rõhutas riigipea.

Venemaa mandrilava välispiiri paikapanemist nimetas ta aga «meie otseseks kohustuseks järeltulevate põlvede ees», sest pikaajalises perspektiivis tuleb kindlustada «Venemaa rahvuslikud huvid Arktikas».

Medvedev toonitas, et ekspertide hinnangul võib selles mandrilavas peituda umbes veerand kogu maailma süsivesiniku varudest ning nende ressursside kasutamine on Venemaa energiajulgeoleku pandiks.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles