Prantsusmaal mälestatakse täna Pariisi terroris hukkunuid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pariisi terroris hukkunute mälestamine pärast rünnakut
Pariisi terroris hukkunute mälestamine pärast rünnakut Foto: Youtube

Prantsusmaal mälestatakse täna neid 130 inimest, kes kahe nädala tagustes rünnakutes Pariisis elu kaotasid.

Pariisi südalinnas toimuval mälestusüritusele oodatakse umbes 1000 inimest, kelle seas on nii Prantsuse president François Gérard Georges Nicolas Hollande kui ka vigastada saanud ja hukkunute lähedased, edastab BBC.

Tseremoonial toimub üheminutiline leinaseisak ning loetakse ette kõikide hukkunute nimed.

13. novembril ründasi terroristid Pariisis populaarseid söögi- ja meelelahtuspaiku, kaasa arvatud Bataclani kontserdimaja, kus esines USA ansambel Eagles of Death Metal.

Kontserdil tule avanud terroristide käe läbi hukkus 89 inimest, kokku on hukkunuid 130. Kannatada sai ligikaudu 350 inimest.

Terroristid tahtsid tungida ka Pariisi kuulsale Stad de France staadionile, kuid turvateenistus pidas neid kahtlaseks ja ei lubanud sisse. Kolm enesetaputerroristi lasi end staadioni juures õhku, tekitades Prantsuse-Saksa jalgpallikoondiste sõpruskohtumisel paanika.

Äärmusrühmitus Islamiriik teatas pärast rünnakut, et see oli nende korraldatud ning kättemaks selle eest, et Prantsusmaa osaleb USA loodud koalitsioonis, mis teeb õhurünnakuid džihadistid positsioonidele Süürias ja Iraagis.

Tänasel mälestusüritusel Pariisi Hôtel des Invalides kompleksis, mis on Prantsuse sõjaajaloo ja veteranide keskus, pöördub president Hollande ohvrite perekondade poole.

Juba varem palus president tänast mälestuspäeva silmas pidades prantslastel ehtida oma kodud ja töökohad riigilippudega.

Prantsuse meedia teatel võttis enamik hukkunute perekondi vastu mälestusüritusel osalemise kutse, kuid oli ka üks erand. See pere teatas Prantsuse võimudele, et riik ei astunud piisavaid samme kodanike kaitsmiseks terrorismi eest pärast jaanuarikuist veresauna satiiriväljaande Charlie Hebdo toimetuses.

Prantsuse ja Belgia võimude teatel enesetapurünnakuid teinud hukkusid, välja arvatud Salah Abdeslam, kes on kuulutatud rahvusvaheliselt tagaotsitavaks.

Prantsuse politsei tegi möödunud nädalal Pariisi põhjaosas Saint-Denis haarangu, milles hukkus 13. novembri rünnaku peakoordinaator Abdelhamid Abaaoud.

Pariisi rünnakut valmistati ette nii Belgias kui Süürias. Osa terroriste olid Prantsuse kodakondsusega, kuid elasid Belgias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles