Argentina politsei konfiskeeris 2,5 tonni meteoriiditükke

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meteoriit
Meteoriit Foto: SCANPIX

Lõuna-Ameerika riigi Argentina politsei avastas ja konfiskeeris 2,5 tonni meteoriiditükke, mis olid peidetud eramajja.

Politsei teatel leiti meteoriidiosad Santiago del Estro maakonnas asuvast majast kohvritesse pakituna, edastab AFP.

Argentina seaduse kohaselt ei tohi meteoriite kollektsioneerida ega müüa. Politseiuurijate arvates on tegemist varastatud meteoriitidega, mida taheti edasi müüa Euroopasse.

Meteoriidiekspertide hinnangul maksab umbes 20- kilogrammine meteoriiditükk üle 7000 euro.

Politsei arvates võivad nüüd leitud meteoriidid olla pärit  Argentina Campo del Cielo piirkonnast, kus umbes 4000 aastat tagasi toimus meteoriidisadu.

«Argentiinlased käivad seal öösiti salaja meteoriite otsimas ja välja kaevamas,» teatas meteoriidipaiga lähedase linna Gancedo linnapea Alberto Korovaichuk.

Wikipedia: Meteoriit on planeetidevahelisest ruumist Maa pinnale langenud tahke keha (meteoorkeha) jääk.

Kui meteoorkeha atmosfääri allosa tihedates kihtides puruneb, võivad meteoriidid langeda meteoriidisajuna.

Meteoriitidel on korrapäratu kuju ning neil ei ole teravaid nurki, sest atmosfääri õhusurve on nad siledaks lihvinud. Meteoriidi pinda katab õhuke tume sulamiskoorik ning selles on madalad lohukesed, mida nimetatakse regmaglüptideks. Sulamiskoorik on oksüdeerumise tõttu tume,  kuid pärast Maale langemist ei pruugi ta seda olla.

Meteoriitides leiduvate radioaktiivsete või kosmogeensete isotoopide uurimine võimaldab määrata meteoriitide aine kosmilist ja maalist vanust (kuni 4,5 miljardit aastat).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles